Ilustracija “Život 2022.” iz 1962. “predvidjela” socijalno distanciranje

0
1283
blank
Foto: tumblr.com

Postoji mnoštvo teorija zavjere i predviđanja koja kruže na internetom o tome šta se događa danas u svijetu sa pandemijom korona virusa i njenim posljedicama. Postoje razne vrste i za svačiji ukus, mada nijedna od njih nije naučno dokazana. 

Svim tim nadrealnim pričama sada dodajemo ilustraciju Waltera Molinoa “Život 2022. godine” koja je objavljena 1962. godine u italijanskom časopisu Domenica del Corriere, a koja u današnje vrijeme nikoga ne ostavlja ravnodušnim na društvenim mrežama.

Opis života iz 2022. u talijanskom časopisu prikazao je pješake koji koriste motorizirana vozila sa kapsulama od stakla, što izgleda prilično realistično s obzirom na trenutne strahove od koronavirusa. Na ilustraciji su deseci ljudi koji se voze ulicom u pomalo atipičnim vozilima jer su jednosedi i imaju kapsulu.

blank
Foto: tumblr.com

Ilustraciju je nacrtao Walter Molino, italijanski karikaturista i ilustrator. Pojavila se na naslovnici izdanja La Domenica del Corriere iz 1962., italijanskog nedjeljnika koji je izlazio između 1899. i 1989. godine.

Ilustracija prikazuje ljude kako se kreću trotoarom unutar lične kapsule. Uz ilustraciju Molinoa, Domenica del Corriere postavlja svojim čitaocima tog vremena i pitanje: “Da li ćemo ovako obilaziti grad?”

Iako je opis vjerojatno više predviđanje vezano za način putovanje ljudi, prilično se uklapa u trenutni strah od koronavirusa, što dovodi do prijedloga da bi “nova normalnost” trebala sadržavati sličan stil temeljen na kapsuli kako bi se zaštitilo protiv virusa.

Izvor: Sandzacke.rs