Iznad ovog rudnika se ne smije letjeti – usisva avione

0
864
blank
Foto: EPA

U sred sibirske zamrznute tajge 1.600 kilometara od Pacifika i 4.000 kilometara od Moskve, nalazi se grad Mirni u Jakutskoj republici na ruskom dalekom istoku.

Nema tamo godišnjih doba, barem ne u klasičnom smislu, zima traje 10 mjeseci. Temperature redovito padaju na -60 Celzijusa. Ostala dva mjeseca taj se permafrost pretvara u nepodnošljivo blato na temperaturi od 40 Celzijusa.

Grad je osnovan 1955., a razvio se u tri i po godine, dobivši status grada 1959. Prema cenzusu iz 2010. tamo živi oko 37.000 ljudi, dok je 1970. godine tamo živjelo 30.000 ljudi.

Osim žestoko teških uslova za život, Mirni se minimalno razvijao iz dva glavna razloga. Prvi je zato jer grad postoji samo iz jednog razloga – radi rudnika dijamanata u vlasništvu gigantske kompanije Alrosa, jedne od najvećih na svijetu koje se bave dijamantima.

blank
Foto: Alrosa

Na vrhuncu proizvodnje Alrosa je ubirala više od 10 miliona karata godišnje, što ga čini jednim od najproduktivnijih rudnika na svijetu. Godine 2004. došli su najdublje što su mogli doći i proizvodnja je stopirana, a 2011. rudnik je trajno zatvoren.

Po veličini ga se može uporediti jedino s rudnikom bakra Bingham u američkoj saveznoj državi Utah. Promjer “rupe” Mirni je 1.2 kilometra, a dubina je 524 metara.

Nad gradom, koji se nalazi tačno kraj “rupe” se ne smije prelijetati jer gravitacija i vorteks toplog i hladnog zraka naprave klopku za avione i helikoptere koji budu “usisani” i nesreće su zagarantovane.

Drugi razlog zašto se grad nije pretjerano razvio jest to što je “odvojen” od ostatka države, i to ne samo radi svoje lokacije. U Rusiji postoji nekoliko “zatvorenih gradova” u koje ne smiju niti ruski turisti, a kamoli stranci. Cijena života je visoka jer se sve mora uvoziti, a Alrosa je stanovnike privlačila isključivo obećanjima o višim platama radi rudnika dijamanata.

blank

Neki su radnici bili sezonski, pa su radili tri do četiri mjeseca, pokupili zaradu i otišli. Drugi su došli s cijelim porodicama. Žene su imale poslove u obradi već izvađenog kamenja, a djeca i mladi su imali mogućnost studirati na fakultetu koji se specijalizovao za rude i geologiju.

U mnogim je porodicama rudarenje generacijski posao, posebno zato jer se u ovom gradu ništa drugo pretjerano niti ne isplati. Mirni pokušava otvoriti svoja vrata budućnosti, pa će sveučilište tako nuditi nove smjerove studija. Iako grad trenutno ima samo nekoliko hotela, sve je više soba na Airbnb-ju.

Nalikuje na kozmopolitsku sredinu barem utoliko što ima japanski restoran i kebabe, te naravno i veliki muzej dijamanata.