Jedan od najvećih tepiha na svijetu podignut i opran nakon 120 godina (FOTO)

0
1067
blank
Foto: Anadolu Agency (AA)

Jedan od najvećih tepiha na svijetu već 120 godina ukrašava pod Svečanog salona u istanbulskoj palati Yildiz Sale, a nedavno je prvi put iznesen iz palate radi pranja i restauracije.

Tepih Hereke je izrađen daleke 1897. godine i pod Svečanog salona ukrasio je za tadašnji susret sultana Abdulhamida II i njemačkog cara Wilhelma II.

Nakon 12 decenija tepih je prvi put iznesen iz palate i opran u posebno izrađenom bazenu i posebnim sredstvima kako bi bio spreman za proces restauracije.

blank
Foto: Anadolu Agency (AA)

Riječ je o skoro tri tone teškom tepihu ukupne površine od 468 kvadratnih metara. U Svečani salon palate Yildiz će ponovo biti prostrt tek nakon restauracije koja će trajati i do tri godine.

Zamjenik direktora Ureda za upravljanje nacionalnim palatama Turske Ahmet Capoglu za AA je kazao kako je riječ o najvećem turskom tepihu i jednom od najvećih na svijetu.

blank
Foto: Anadolu Agency (AA)

“To je vrijedan historijski artefakt. Sultan Abdulhamid ga je dao izraditi za prijem njemačkog cara Wilhelma. Šare na tepihu dizajnirao je tadašnji dvorski slikar Emil Meinz”, kazao je Capoglu.

Tepih je dizajniran u skladu s ornamentima na zidovima i plafonu Svečanog salona u palati, a Capoglu je kazao kako je tepih odnesen na posebno mjesto radi restauracije koja je nužna, jer je vremenom došlo do vidnih oštećenja.

blank
Foto: Anadolu Agency (AA)

Pranje tepiha je također bio zahtjevan poduhvat, a korišten je specijalni deterdžent koji su razvili stručnjaci s Tehničkog univerziteta u Istanbulu.

“Restauracijom tepiha će se u naredne 2,5 do 3 godine baviti stručni restauratori Ureda za upravljanje nacionalnim palatama Turske”, kazao je Capoglu.