Kina / Prirodni fenomen: Ledeni disk prečnika osam metara okreće se na površini rijeke

0
975
blank
Screenshot

Snimak velikog ledenog diska, prečnika osam metara, koji se polako okreće na površini reke Ljao u provinciji Ljaoning u Kini, za kratko vrijeme je postao veoma viralan na društvenim mrežama.

Ono što je izazvalo čuđenje mnogih je to što se disk neprestano okreće istom brzinom, čak i kada na njemu stoji petnaestak ljudi.

Mnogi komentatori na društvenim mrežama bavili su se odgovorom na pitanje kako je ledeni disk uopšte i nastao. Stručnjaci, izgleda, imaju odgovor na to.

Budući da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, tim fizičara sa Univerziteta u Liježu, na osnovu jednog starijeg primjera, izneo je pretpostavku da je “glavni krivac” temperatura vode.

Što temperatura više raste, voda postaje gušća. Led po obodu diska počinje da se otapa, što postepeno stvara vrtlog koji počinje da pomjera led iznad njega. Uskoro led počinje da se okreće i malo pomalo formira kružni oblik.

Ovakve “misteriozne” ledene formacije javljaju se u drugim ledenim krajevima svijeta, na Arktku, u Skandinaviji, Rusiji i Kanadi.

Ledeni diskovi mnogo češće su manjeg prečnika, pa bi ovaj mogao da bude “kapitalac”.

Ipak, najveći do sada primjećeni ledeni disk imao je prečnik od čak 17 metara.