Kontroverzno “Hitlerovo zvono” i dalje će zvoniti u njemačkom selu Herxheim am Berg

0
1038
blank
Foto: EPA-EFE

Njemačko selo Herxheim am Berg svijetu je postalo poznato zbog crkvenog zvona iz nacističkog perioda, na kojem su ugravirani kukasti križevi i natpis ”Sve za domovinu – Adolf Hitler”. Uprkos kritikama, odlučili su zadržati ovo kontroverzno zvono, piše BBC.

Vijeće sela Herxheim odbilo je prijedlog Protestantske crkve svetog Jakova da se zvono ukloni i zamijeni drugim. Svoju odluku objasnili su tvrdnjom da žele zadržati zvono kao podsjetnik na mračnu prošlost Njemačke.

blank
Foto: EPA-EFE

Protiv prijedloga o zamjeni glasalo je deset vijećnika. Samo tri vijećnika bila su za ovu opciju.

Neki mještani bili su zgroženi i uznemireni kada su otkrili da su se vjenčali i krstili svoju djecu pod ”Hitlerovim zvonom”. No mnogi su dočekali rezultat glasanja vijeća s aplauzom, javlja njemačka novinska agencija dpa.

blank
Foto: EPA-EFE

Međutim, župno vijeće odvratilo je da relikt nacističkog režima, koji u lokalnoj crkvi visi od 1934. godine, treba ostati kao ”poticaj pomirenju i podsjetnik protiv nasilja i nepravde”, prenosi AFP.

“Hitlerovo zvono” vteško je oko 240 kilograma i sivo-zelene je boje. Visi u hiljadu godina staroj crkvi Jakobskirche na koju će biti postavljena spomen-ploča koja ukazuje na zvono.

blank
Foto: EPA-EFE

Selo Herxheim am Berg ima samo 700 stanovnika. O ovom zvonu, koje je odjekivalo na svakih četvrt sata, nije se znalo ništa sve dok se bivši orguljaš požalio na natpis na zvonu.

Posljednje vijesti iz Herxheima obnovile su javnu raspravu o tome kako bi se Njemačka trebala odnositi prema nacističkoj ikonografiji u 21. stoljeću, piše BBC.

blank
Foto: EPA-EFE

Bivši načelnik Roland Becker bio je prisiljen dati ostavku nakon što je u svojim komentarima, kako se čini, opravdavao ne samo zvono nego i nacistički režim koji ga je postavio.

Neki stanovnici Herxheima zabrinuti su da će zvono naštetiti reputaciji njihovog mjesta ili privući neonacističke grupe. Drugi tvrde da bi uklanjanje zvona značilo brisanje historije.