Naučnici riješili dilemu: Šta je starije – kokoš ili jaje

0
1178
blank

Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Ovo pitanje jedno je od najčešće postavljanih u historiji, a ljudi često biraju odgovor “jaje” uz argument da su na taj način još dinosauri dolazili na svijet.

No, naučnici sa Univerziteta Sheffield i Univerziteta Warwick imaju drugačiji odgovor. Njihovo istraživanje pokazalo je kako ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati prije jajeta, piše portal 100posto.hr.

Taj protein zove se OC-17 i djeluje kao katalizator koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumanjak u kojem se razvija pilić, piše Daily Mail. Naučnici su koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli zumirati unutar jajeta i posmatrati njegov razvoj.

Otkrili su kako je protein OC-17 ključan za poticanje kristalizacije u ranim fazama razvoja ljuske tako što pretvara kalcij karbonat u kristale kalcita koji tvore ljusku.

Kristali kalcita mogu se naći u kostima i oklopima raznih životinja, no kod kokoši se stvaraju brže nego kod bilo koje druge vrste, pa proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.