Nestvaran prizor na Dunavu, izronile olupine njemačkih brodova iz Drugog svjetskog rata

0
1150
blank
Screenshot

Ovogodišnja suša, koju naučnici smatraju posljedicom globalnog zagrijavanja, otkrila je više od 20 olupina ratnih brodova na dijelu Dunava u blizini Prahova u Istočnoj Srbiji.

Najgora suša u Evropi u poslednjih nekoliko godina dovela je moćnu rijeku Dunav na jedan od najnižih nivoa u posljednjih sto godina, otkrivajući olupine desetine njemačkih ratnih brodova natovarenih eksplozivom, potopljenih tokom Drugog svjetskog rata u blizini riječnog lučkog grada Prahova, piše Telegraf.rs.

Brodovi, potopljeni na rijeci Dunav, bili su dio crnomorske flote nacističke Njemačke 1944. dok su se povlačili od napredujućih sovjetskih snaga.

Ovi brodovi i danas ometaju riječni saobraćaj kada je vodostaj nizak.

Međutim, ovogodišnja suša, koju naučnici smatraju posljedicom globalnog zagrijevanja, otkrila je više od 20 olupina ratnih brodova na dijelu Dunava u blizini Prahova u Istočnoj Srbiji. U mnogima je još uvijek na tone municije i eksploziva i predstavljaju opasnost za brodare.

“Pri povlačenju njemačke ratne flote iz Crnog mora, negdje na sredini puta prema Crnom moru između Rumunije i Bugarske, naišla je prva njemačka flota, ne znajući da im je zapriječen put prema Crnom moru, tako da se od sto brodova koji su krenuli sa Crnog mora dostigli brojku od 174 broda. Onda su prikupljali u svim mjestima, jer su i Rumuni i Bugari bili na strani Njemačke u ono vrijeme, i otprilike je do ovdje doplovilo oko 200 brodova”, objašnjava u izjavi za Reuters Velimir Trajilović, penzioner iz Prahova koji je napisao knjigu o ovim brodovima.

Razasuti preko korita Dunava, neki od brodova i dalje imaju kupole, komandne mostove, slomljene jarbole i uvrnute trupove, dok drugi leže uglavnom potopljeni među pješčanim sprudovima.

“Njemačka flotila je iza sebe ostavila veliku ekološku katastrofu koja prijeti nama, stanovnicima Prahova, već 78 godina”, kaže Trajilović.

Kod Prahova, neke od ovih olupina suzile su plovni put na ovom dijelu Dunava na samo 100 metara sa mogućih 180.

“Mi ovdje sigurno imamo oko 10.000 eksplozivnih naprava. Ne znamo u kakvom su stanju i da li mogu da eksplodiraju ili ne. Ali ako jedna eksplodira, onda možete da pretpostavite šta nas čeka”, dodaje Trajilović.

Vlada Srbije je u martu raspisala tender za izvlačenje olupina i uklanjanje municije i eksploziva. Troškovi operacije procenjeni su na 29 miliona eura.