Objavljeni detalji / CIA obučavala životinje za misije špijuniranja

0
723
blank

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je u periodu Hladnog rata dresirala ptice, delfine, mačke i pse za potrebe tajnih zadataka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski BBC je objavio je tekst, pozivajući se na dokumente sa kojih je CIA uklonila oznaku tajnosti, u kojem se navodi kako je ova agencija u vremenu Hladnog rata koristila golubove kako bi zabilježila fotografije osjetljivih područja unutar Sovjetskog saveza.

Čelni ljudi CIA-e vjerovali su kako su životinje nezamjenjive u obavljanju tajnih zadataka, te je tako 70-ih godina u operaciji kodnog naziva “Tacana” korišten golub na kojeg su pričvršćene mini kamere. Također, u drugoj akcija vrana je postavila mikrofone na prozor jedne zgrade u Evropi, iako tada nisu došli do bilo kakvih tonskih zapisa.

Kako bi ustanovila da li je Sovjetski savez testirao nuklearno oružje, CIA je razmatrala ugrađivanje specijalnih senzora pticama selicama. Osim toga, u operaciji kodnog naziva “Acoustic Kitty” mačkama su ugrađivane sprave za prisluškivanje.

CIA je krajem 60-ih u svrhu podvodnih operacija pokušala se okoristiti od delfina, te su obavljena neophodna testirana za stavljanje senzora na delfine kojim bi se identificirale sovjetske nuklearne podmorince.

Američka agencija je obavila i istraživanje na temu “da li su delfini sposobni da postave paket na brod u pokretu”, kao i testove u kojima se psima pomožu elektriciteta davale instrucije sa velike udaljenosti.

U tekstu se navodi kako je CIA do 1967. godine, na programe dresiranja delfina, ptica, mačaka i pasa u svrhe tajnih zadataka, potrošila više 600.000 dolara.