PROJEKAT KAKAV SVIJET NIJE VIDIO: Gradi se autoput od Kine do Njemačke

0
1515
blank

Sada već davne 2005. godine, EU je dala zanimljiv prijedlog: Podstaknuta velikim rastom trgovine sa Kinom, rodila se ideja izgradnje trans-kontinentalnog puta koji bi povezivao kineski Šangaj i njemački Hamburg!

Ukoliko ovu ideju sprovedu u djelo, biće to jedan od najvećih zajedničkih projekata Azije i Evrope. Autoput bi trebalo da bude dugačak oko 8.445 km, imaće 8 traka, i povezivaće kineski Šangaj i njemački Hamburg.

Put između ova dva grada bi prema nekim procjenama trajao nešto više od 5 dana. Ovakva ruta će povećati i ubrzati transfer robe između dva kontinenta. Postaće nevjerovatna atrakcija za sve avanturiste.

blank

Autoput je dizajniran za prosječnu brzinu od oko 110 km na sat. Prolaziće kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku i Njemačku.

Prema riječima ruskih i kineskih zvaničnika, “Meridian” će imati jednaku stratešku važnost kao transportni putevi preko Sueckog kanala i Sjeverne rute.

Izgradnja trans-kontinentalnog puta savršeno se uklapa u planove kineskog predsjednika Si Đinpinga, koji radi na ostvarenju krunskog plana svoje vladavine – Novog puta svile.

Izgradnju puta, odobrila je i Rusija, a za sada se zna da će najveći dio biti finansiran iz privatnih izvora, dok će u Kini biti finansiran kako iz privatnih, tako i državnih izvora.