Evropljanke jedu više voća od muškaraca, a ljudi s višim stepenom obrazovanja jedu više voća od manje obrazovanih, prema studiji prehrambenih navika koje su proveli norveški naučnici.
Najviše voća jedu Evropljani na jugu kontinenta, a Evropljani na sjeveru jedu najviše povrća, pokazalo je istraživanje koje je vodila Tonje Holte Stea sa univerziteta Agder u Kristiansandu.
Prema rezultatima objavljenima u srijedu u obje su kategorije osobe s istoka Europe bile na dnu. Naučnici su proučavali podatke prikupljene u 2014. od 37.672 odraslih osoba iz 21 zemlje.
Među ispitanicima je bilo na primjer 2891 iz Njemačke, 1705 iz Austrije i 1460 iz Švicarske. Svako je odgovarao na pitanja o tome koliko konzumira voća ili povrća, uključujući salate. Krompiri nisu bili obuhvaćeni upitnikom, prenosi Hina.
Podaci nisu uzeli u obzir veličine porcija i naučnici ističu da nisu mogli utvrditi jesu li ispitanici konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE.