Vlada u Japanu predložila firmama: “Radite 4, a ne 5 dana u sedmici”

0
455
blank
Foto: Pixabay/Ilustracija

Japanska vlada sada preporučuje da kompanije dozvole radnicima da rade četiri, a ne pet dana u sedmici.

U novoobjavljenim smjernicama ekonomske politike, vlada cilja na poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života u zemlji dopuštajući radnicima da dobiju dugi vikend – svakog vikenda.

To je hrabar novi stav, s obzirom na poznatu japansku korporativnu kulturu, koja je često poticala dugo radno vrijeme u uredu čak i na štetu zdravlja radnika. No, čini se da vlada sada želi podstaći poslodavce da podignu kvalitetu života svojih radnika, prenosi Radiosarajevo.ba.

Pandemija COVID-19 već je natjerala japanske kompanije da olabave svoju rigidnu poslovnu praksu, piše DW, a mnogi su se poslodavci odlučili radnicima omogućiti da rade od kuće.

Vlada se također nada da će se tom politikom pozabaviti i smanjenim natalitetom zemlje, jer sve manje ljudi želi imati djecu. Zapravo je broj novorođenčadi prošle godine pao na rekordno nizak nivo, velikim dijelom zbog pandemije.

U svojim je preporukama vlada istaknula da će četverodnevna radna sedmica radnicima omogućiti da više vremena provode u podizanju obitelji ili brizi o starijoj rodbini, što je posebno važan aspekt s obzirom na brzo starenje stanovništva zemlje. Zahvaljujući sve starijem stanovništvu, zemlja se također suočava i s nedostatkom radne snage, jer sve je manje mladih koji ulaze u radnu snagu.

Treći slobodan dan u sedmici mogao bi omogućiti ljudima da izlaze i troše više novca, što je potencijalna blagodat za ekonomiju koja se još uvijek bori s pandemijom.

Hoće li kompanije usvojiti novu politiku, još uvijek nije jasno. Ali sada, kad je COVID iz temelja poremetio poslovanje kao i obično, čini se da će se i ovo promijeniti.