Zašto vrećica čipsa nikad nije skroz puna?

0
1100
blank
Foto: Pixabay

Volite jesti čips i pored toga što je ova grickalica stalno na tapeti stručnjaka za zdravu prehranu!? No, ovoga puta nećemo o njegovim (ne)zdravim učincima na organizam, nego o ambalaži u kojoj dolazi.

Sigurno ste naime, primijetili da bez obzira koji brend kupovali, kada otvorite vrećicu, ona će uvijek biti samo do pola napunjena čipsom, što mnoge ljubitelje ove grickale neide u prilog.

Ipak, postoji dobar razlog za to.

U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda namjerno se ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti, u ovom slučaju, čips od oštećenja.

Naime, put vrećice čipsa od fabrike do trgovine ili automata može biti prilično neugodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa vjerovatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do kupca.

Međutim, to nije sve.

Ako ste mislili da je vrećica puna vazduha – nije. Zapravo, napunjena je azotovim plinom. Proizvođači čipsa pune vrećice ovim plinom kako bi grickalica ostala svježa.

Ako bi vrećicu napunili običnim vazduhom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Readers Digest.

Naime, još 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa azotu, ne samo da pomaže u produženju njegovog roka trajanja, nego mu poboljšava i okus.

U pitanju je prirodni plin koji je, prema tvrdnjama naučnika, potpuno siguran.

Izvor: Readers Digest