Znate li zašto se uz kahvu servira čaša vode?

0
634
blank
Foto: tasteatlas.com

U pristojnim kafićima i restoranima u mnogim evropskim zemljama uobičajeno je uz šoljicu kahve poslužiti čašu hladne vode.

Potrebno je vrijeme i novac da biste postali gurman. Stoga je običaj laganog ispijanja kahve, ispiranja svakog gutljaja vode, potekao iz palača arapskih plemića. Tada su u 16. vijeku Turci prihvatili ovu naviku, a od njih i Grci.

Međutim, u Zapadnoj Evropi, gdje je klima hladnija, običaj posluživanja kahve s vodom pojavio se mnogo kasnije, oko kraja 19. vijeka. Smatra se da je moda za ovaj način služenja rođena u Austriji.

Dame koje su naručivale kahvu, doživjele su ozbiljne poteškoće zbog kašike. Staviti je, namazanu kahvom i pjenom, na rub tacne činilo se neelegantno. Stoga su kafići počeli služiti i čašu vode zajedno s kahvom, u kojoj su pristaše strogog bontona mogli ispirati kašiku.

Čaša vode uz kahvu se prvobitno koristila za odlaganje kašičice za kahvu. Kasnije su kahvedžije time htjeli pokazati kvalitet vode za pripremu kahve.

To je 1873. godine postalo posebno važno jer je iste godine počeo s radom prvi vodovodni sistem grada iz planinskih izvora. Kahvedžije su stoga željele pokazati da svoja pića pripremaju s kristalno čistom izvorskom vodom. Do danas se čaša vode uz kahu smatra dobrim manirom, a usvojile su ga mnoge kafane i kafići.