DUŠMANIMA BOSNE I BOŠNJAKA KASIDA KAO PORUKA IZ SANDŽAKA: Vatan si naš i jedini dom (VIDEO)

0
431
blank

Ramazanu su se uvijek radovali kako oni koji su postili, tako i širi krug stanovništva koji je učestvovao u tom ramazanskom miljeu, ramazanskoj atmosferi. Mjesec ramazan je poseban mjesec i zapravo, vrlo rano nalazimo zanimljive detalje i pojave u kojima se vidi koliko se vodilo računa i poklanjalo pažnje ovom posebnom mjesecu.

Jedan rani događaj, vrlo zanimljiv za kontekst naše priče, koji potječe s kraja 16. stoljeća, gdje je jedan veliki vakif, osnivač Varsav vakufa, Krlzag Mustafa, sin Mehmed-bega, porijeklom iz Varcav-Vakufa, uz mnoštvo zadužbina koje je osnovao u svom rodnom mjestu, utemeljio jedan potpuno novi grad.

On je, zapravo, dio svojih sredstava uvakufio: jedan određeni dio sredstava za djecu koja pohađaju mekteb kako bi se ta djeca u vrijeme ramazana mogla odjenuti, i to vrlo kvalitetnim materijalima, čohom, što je u to vrijeme bilo najluksuznije platno i da im se to pokloni za Lejletul-kadr. Dakle, mogao je to i u drugim mjesecima, ali je ostavio to za ramazan. Iznos koji je on ostavio u tu svrhu danas vrijedi kao tri sarajevske kuće.

Redakcija našeg Portala želi svim Bošnjacima blagu noć Kadra uz jednu predivnu ilahiju momaka i djevojaka iz Tutina kojom se potvrđuje još jednom to neraskidivo jedinstvo Bošnjaka Sandžaka i Bosne koje su htjeli uprljati i raskinuti ne samo srpski režimi i službe već i neki zlonamjerni ljudi dovedeni s Kosova u Sandžak kako bi sijali mržnju među Bosnjacima.

Njima i svim dušmanima Bošnjaka i Bosne posvećujemo stihove upućene Bosni:

“Vatan si naš, jedini dom. U tebi mi smo svoji na svom! Borićemo se za tebe, pa bili šehidi il’ gazije!”

Izvor: Sandzacke.rs