Iz Austrije krenuo pješke u Mekku: Enver Beganović stigao u Saudijsku Arabiju

0
794
blank
Foto: Facebook/Enver Eno Beganović

Enver Beganović (52), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji je iz Austrije krenuo u Mekku na put dug 6.600 kilometara, stigao je u Saudijsku Arabiju.

Trenutno razmatra odluku o nastavku putovanja do Mekke, nakon što je zbog nepredviđenih okolnosti bio primoran privremeno prekinuti pješačenje, kada je vraćen u Kerbalu od strane iračkih vlasti i morao se vratiti u Bagdad.

Nakon nekoliko dana traženja alternativnih rješenja, prvobitni plan da stigne u Saudijsku Arabiju putem opasne pustinje je otpao, kao i plan preko Karbale zbog zabrana i ograničenja kretanja.

Opcija putem Kuvajta bi produžila putovanje za 400 kilometara, što bi onemogućilo da stigne na vrijeme u Mekku, s obzirom na istek iračke vize. Kao jedina opcija, Enver je odlučio letjeti iz Bagdada u Džedu.

Tokom leta Enver je posmatrao pustinju iz vazduha, svjestan izazova koji ga je čekao. Unatoč tome što nije imao priliku da osvoji pustinjska prostranstva koja je planirao pješačiti, Enver je bio pun poštovanja prema tim beskrajnim pješčanim predjelima. Sretno je sletio na aerodrom u Džedi.

Enver je jučer stigao u Saudijsku Arabiju i odmah izrazio želju da posjeti Medinu. Tamo će voditi razgovore sa saudijskim vlastima kako bi odlučio o daljnjem putovanju. U idućim danima će donijeti odluku hoće li nastaviti pješačiti do Mekke ili će poslušati savjete glavnog imama iz Bagdada koji ga je primio i pružio mu korisne savjete i informacije. Muftija Dr. Sheik Ahmed Hesen Altaha predložio je Enveru da prekine pješačenje, tvrdeći da je njegov nijet iskren i da trenutna situacija nije do njega.

Muftija je predložio da posjeti Medinu i Mekku kako bi se molio i obavljao svoje vjerske dužnosti umjesto da nastavi pješačiti, tvrdeći da je to trenutno vrijednije za njega.

Enver se nalazi u velikoj dilemi i danas planira posjetiti policiju kako bi provjerio sve informacije o mogućnosti nastavka pješačenja. Nakon dobivanja informacija, donijet će odluku u narednim danima.

Njegov cilj je bio i ostao pješačenje do Mekke kako je zamislio, i bez obzira na to hoće li nastaviti pješačiti do Mekke ili slijediti savjete da posjeti Medinu i Mekku radi molitve i duhovnog iskustva, Enver je već postigao veliki uspjeh u svojoj misiji.