Japanac Kawanishi postao musliman i želi promovirati islam u svojoj zemlji i šire

0
741
blank
Foto: AA

Japanac Ali Hiroaki Kawanishi prešao je na islam dok je studirao katoličku teologiju, a nakon doktorskih studija želi promovirati islam kao vjeru mira i istine.

Kawanishi, koji je završio svoje dodiplomsko obrazovanje na Fakultetu katoličke teologije na Univerzitetu Doshisha rekao je da je za vrijeme studija teologije imao časove na kojim se upoznavao i sa osnovnim informacijama o judaizmu, islamu i drugim religijama, te da je islam upoznao onakvim kakvim ga do tada nije poznavao.

“Moja priča prelaska na islam je zanimljiva. Časovi na fakultetu su mi donekle pomogli u upoznavanju sa islamom. Hrišćanstvo mi nije ganulo dušu. Imao sam, da tako kažem, neopisiv osjećaj ravnodušnosti. Jednog dana sam se probudio i odlučio da postanem musliman. Tog dana sam otišao u džamiju, bez ikakvog ustručavanja i konsultacija. Postao sam musliman u pravom smislu. Svjestan sam da se ništa ne dešava bez Allahove volje i počašćen sam islamom“, rekao je Kawanishi.

On je u razgovoru s novinarom Anadolija rekao da je, nakon što je postao musliman, 2015. godine počeo postdiplomski studij na programu Civilizacijskih studija na Univerzitetu Ibn Haldun i da je studirao islamske nauke u Istanbulskoj fondaciji za istraživanje i obrazovanje (ISAR).

Kawanishi, koji je trenutno doktorant iz oblasti teologije na Univerzitetu u Tibingenu u Njemačkoj, kazao je da se njegove navike nisu mnogo promijenile nakon što je postao musliman, ali da sada živi znatno zdravijim životom.

Kawanishi je naglasio da je nauka o kalamu veoma moćno oružje koje privlači ljude. Istakao je da želi u Japanu izučavati islamsku teologiju.

“U tom pogledu, osjetio sam potrebu da izučim nauku kalama. Na ovom putu nisam samo da bih stekao akademsko zvanje i postao akademski građanin. Kao Japanac, nisam čuo da neko radi na polju islamske teologije u Japanu i Evropi. To je za mene posebna tema. Uživam u tome. Moj aspekt gledanja na stvari je moje bogatstvo. Zadovoljan sam svime što mi Allah nudi. Biću veoma sretan ako doprinosom promociji islama u Japanu usrećim makar jednu osobu“, rekao je Kawanishi.

Kawanishi je također rekao da jako voli tursku hranu te je dodao da je avantura učenja turskog jezika veoma poučna i da je preciznost turskih izraza veoma impresivna.

Izvor: Anadolija