Matica bošnjačka objavila “Proklamaciju o bosanskom jeziku”

0
124
blank

Matica bošnjačka, organizacija u okviru vjersko-političko-obrazovnog sistema koji je stvorio rahmetli Muamer Zukorlić, danas je medijima dostavila dokument pod nazivom “Proklamacija o bosanskom jeziku“.

U dokumentu koji je izdat radi podsjećanja na važnost jezičkog indetiteta, navodi se da je bosanski jezik ravnopravan sa svim ostalim jezicima u svijetu.

Ima opisan gramatički sistem, rečnike i standardne norme.

“Kroz istoriju bosanski jezik je razvio više pisama na kojima je nastalo nematerijalno blago bošnjačkog naroda: glagoljica, bosančica, arebica, latinica i ćirilica”, navodi se u Proklamaciji uz konstataciju da su u ravnopravnoj upotrebi i latinica i ćirilica.

Bošnjacima se savjetuje da o svom maternjem jeziku ne raspravljaju sa drugima, ali da se ne miješaju i određuju drugima kakva osjećanja treba da im budu prema svom maternjem jeziku i kojim imenom treba da ga zovu.

Matica bošnjačka pozvala je svoje sunarodnike da se, na predstojećem popisu stanovništva izjasne da im je bosanski jezik maternji, prenosi “Danas”.

Ova organizacija je svoje stavove o maternjem jeziku, kroz ovaj dokument, iznijela povodom 833. godišnjice od Povelje Kulina Bana, najstarijeg pisanog državnog dokumenta na ovim prostorima.

“Postojanje pisane tradicije o širokoj upotrebi bosanskog jezika i pisma, od skoro devet vekova, govori o kontinuitetu i drevnosti, kako naroda Bošnjaka, tako i njihovog jezika“, zaključuje Matica bošnjačka i podsjeća da se, po zakonu, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma i školovanje na maternjem jeziku ostvaruje ako na teritoriji lokalne samouprave živi najmanje 15 odsto pripadnika nacionalne manjine, od ukupnog broja popisanih građana.

Bosanski jezik je u službenu upotrebu ušao polovinom dvehiljaditih godina, a obrazovanje na tom jeziku u redovnu nastavu ušlo je školske 2013/2014. godine.

Prethodnih godina, veoma česte su bile rasprave o tome da li Bošnjaci govore bošnjačkim ili bosanskim jezikom. O tome nisu raspravljali samo lingvisti, već aktivno i bošnjački političari iz Sandžaka.

Izvor: Danas.rs