Mushaf pet stoljeća ležao skriven iza zida u Španiji

0
1524
blank

Muhammad Al-Ŷayyār je poznavao astrologiju, matematiku i poeziju. Bio je vrsni pravnik i zanimali su ga praznovjerja i vijesti burnog vremena u kojem je živio. “U cijelom svijetu se nikada nije dogodilo / što se dogodilo u Al-Andalusu”, napisao je u jednoj od svojih pjesama. Godinama je bio zatvorenik u Sevilli, prepisivao je knjige za gradskog guvernera, sve dok nije oslobođen i imenovan alfaquíjem — stručnjakom za pravo — i imamom Aqūṭe, kako se današnji Cútar nekoć zvao, piše madridski El Pais.

Općina u okrugu Axarquia u pokrajini Málaga s trenutnom populacijom od 600 osoba bila je u to vrijeme samo ruralno imanje slične veličine. Tamo je stigao 9. augusta 1490. Ispričao je svoj svakodnevni život na papirusu: suđenja u vezi sa nasljedstvima i razvodima, vlastita razmišljanja, osvajanje Granade 1492. i zemljotres koji je nedugo nakon toga razorio Málagu.

Oko 1500. godine, prisiljen obratiti se na kršćanstvo ili napustiti domovinu, odlučio se za ovo drugo. U nadi da će se vratiti, sakrio je tri rukopisa u zidu svoje kuće: dvije knjige koje je napisao i Kur'an iz 12. ili 13. stoljeća. Nikad više nisu viđeni sve dok ih radnici nisu pronašli dok su obnavljali kuću u selu.

Ostale su skrivene 500 godina, do 28. juna 2003. Na 20. godišnjicu otkrića, vlasnica kuće Magdalena Santiago prisjeća se: “Bilo je to iznenađenje. Niko nije očekivao da će se ovako nešto pojaviti”, dodajući da imovina samo što nije “propala”. Zaštićeni slamom, bili su stisnuti u udubljenju ormara skrivenog u originalnim širokim zidovima andaluzijske kuće. Druge knjige koje datiraju iz tog razdoblja također su locirane nakon što su provele stoljeća skrivene u zidovima u različitim dijelovima Španije, ali ovaj Kur'an je jedan od dva najstarija ikad otkrivena u zemlji.

“Bilo je to izvanredno otkriće”, kaže María Isabel Calero, penzionisana arabistica koja je provela dugo vremena proučavajući originale na Univerzitetu u Malagi prije 20 godina.

Danas se, nakon delikatne restauracije čuvaju u Archivo Histórico Provincial de Málaga, kojim upravlja regionalna vlada Andaluzije. Uprava je 2009. godine uredila faksimil Kur'ana, zajedno s istraživanjem triju knjiga pod naslovom Los manuscritos de Cútar (Cútarski rukopisi), koje je vodio Calero. Vjerski tekst je kvadratnog oblika i potječe iz 13. stoljeća, razdoblja Almohada u Španiji.

Izrađen je od pergamenta od teleće i ovčje kože. Njegova važnost se vidi u dekoraciji: tu su čipkasti obrubi, Solomonovi čvorovi, školjke i cvijeće u crvenoj boji. Kaligrafija je ispisana crnom i zelenom tintom, što tekst čini svjetlećom kompozicijom koja je preživjela stoljeća.

Postoje dvije teorije o tome zašto je bila u rukama Al-Ŷayyāra i zašto se toliko trudio da je sakrije nakon zabrane muslimanskih vjerskih knjiga početkom 16. stoljeća. Prva teorija je da je to vjerojatno porodično naslijeđe. Kur'an koji se prenosi s oca na sina koji svaki nasljednik pod svaku cijenu želi sačuvati. Drugi je da je pripadao džamiji u Cútaru – današnjoj seoskoj crkvi sagrađenoj upravo u 16. stoljeću – i da ju je, u ulozi imama, odlučio sakriti kako ne bi bila uništena.

U svakom slučaju, nadao se da će ga jednog dana dobiti natrag. “Riječ u središtu ove priče je strah: da će neko otkriti rukopis ili da će nestati”, kaže Calero. Tokom istraživanja bila je još više impresionirana sa druga dva rukopisa, koji su bili “puni zanimljivosti” i čija je posljednja primjedba iz 1500. godine.

Al-Ŷayyār je njihov glavni autor, ali bilo ih je više jer se na njegovim stranicama, prošivenim lanenim koncem, nalaze različiti stilovi rukopisa. Ona vjeruje da ako je Al-Ŷayyār dodijeljen Cútaru, to je bilo iz dva razloga: predaja Málage katoličkim monarsima i zbog porodice njegove žene, Umm al-Fath, koja je porijeklom odande. U tekstu se u obliku pojedinačnih poglavlja prepričavaju slučajevi raspodjele zemlje, brakova, nasljedstava, susjedskih sporova i rastava koje je mudri čovjek prosuđivao.

Među njima, onaj ‘Ā’iše bint al-Qurṭubī, žene koja se po drugi put razvodila. Tu su i stranice posvećene matematici — tablica množenja je ispisana u cijelosti — neke pjesme i računanje izlaska i zalaska sunca za datume ramazana.

Izvor: Stav.ba