Muslimani na Balkanu klanjali prvi teravih-namaz

0
663
blank
Foto: Ilustracija

Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek ramazan, mjesec posta muslimana. U skladu s tim, održan je i prvi teravih-namaz, večernja molitva muslimana u svetom mjesecu ramazanu.

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim balkanskim zemljama večeras su klanjali prvi teravih-namaz.

Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Prije teravih-namaza vjernicima se kratko obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

“Ako se budemo predali Uzvišenom i ako budemo znali prijateljovati s Allahom dž.š. u ovom mjesecu i u svim drugim danima, Allah dž.š. će od nas strahove i brige podići, nećemo imati razloga da nas bilo šta straši na ovom svijetu. Zato, želim vas zamoliti da ovo vrijeme iskoristimo i da, koliko je god moguće, kroz naš namaz i post, učenje Kur’ana, kroz zikr, kroz iftare, učvrstimo našu vjeru i obnovimo ugovor s Allahom dž.š., i da budemo onakvi kakvi muslimani trebaju biti i kako nas je učio poslanik Muhammed, a.s.”, kazao je ef. Kavazović.

Prvi teravih-namaz klanjan je večeras i u drugim džamijama BiH i cijeloga regiona, nakon kojeg, nekoliko sati poslije nastupa prvi dan posta.

U više od 130 džamija u Crnoj Gori večeras je također klanjan prvi teravih-namaz, koja označava početak mjeseca posta, ramazana.

U Podgorici je večeras teravih-namaz klanjan u džamiji Osmanagića i Starodoganjskoj džamiji. Vjernici su već od 20 časova počeli pristizati u džamije, a među njima se osjetila posebna, ramazanska atmosfera povodom dolaska mjeseca posta. Munare Osmanagića i Starodoganjske džamije večeras su krasili upaljeni kandilji.

Teravih-namaz je namaz koji muslimani obavljaju isključivo tokom mjeseca ramazana, a on se sastoji od 20 rekata.

U Bajrakli džamiji u Beogradu večeras je također klanjan prvi teravih-namaz.

Nakon dvije godine epidemioloških mjera, ove godine zagrebačka džamija primila je velik broj muslimana Zagreba i okolice na teraviju. Vjernici su klanjali teravih-namaz kojega je predvodio zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović u gotovo punoj zagrebačkoj džamiji.

Na prvu ramazansku teraviju vjernici su stigli iz Zagreba i okolice kako bi se okupili na molitvi na početku mjeseca ramazana.

Muftija Hasanović u uvodnom obraćanju pozvao je vjernike na molitvu i post, upozorivši kako su vremena u kojima se nalazi svijet teška i neizvjesna. Teravije se večeras klanjanju i u ostalih džamijama na području Hrvatske, ponajviše u Rijeci i Gunji.

Također, u prepunoj Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini, kao i u svim ostalim kosovskim džamijama, večeras je klanjan prvi teravih namaz.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava u poruci povodom početka mjeseca ramazanskog posta pored ostalo je istakao da tokom ovog mjeseca raste osjećaj podrške i društvene solidarnosti među postećim vjernicima, jer su u ovom mjesecu mnogo bliži svojim porodicama, rođacima, prijateljima i zajednici, okupljeni oko ramazanske trpeze u vrijeme iftara i sehura.

Islamska zajednica Kosova je obavijestila građane da ramazanski post počinje u subotu, 2. aprila 2022. godine.

Početak ramazana u Novom Pazaru kao i ostatku regije Sandžak, gdje žive muslimani, obilježen je klanjanjem teravih-namaza, koju je obavio veliki broj vjernika. Teravih-namaz u većini džamija Mešihata Islamske zajednice Sandžaka klanjaće se po 20 rekata, dok će se u džamiji “Šehid-Abdulaziz” klanjati osam rekata teravih-namaza s hatmom. Taj vjerski obred predvodiće gost Mešihata Sandžaka, hafiz iz Republike Turkiye, kojeg je zajedno sa kolegama u Srbiju uputio Diyanet Turkiye.

Vjernicima je pred prvi teravih-namaz predočeno šta će se sve realizovati u Sandžaku u narednih 30 dana odabranog mjeseca, a upućene su i poruke koje za cilj imaju da vjernicima ukažu na posebnu milost Božiju u mjesecu ramazanu i veličinu nagrade za onog ko se bude pridržavao Allahove dž.š. naredbe.

Vjernicima je upućena poruka o nužnom jedinstvu među Bošnjacima i muslimanima koji žive u regiji Sandžak, pojačanom ibadetu, zikru i dovama, ali i o činjenju tevbe, posebno u mjesecu ramazanu, jer kako je navedeno, svi potomci Ademovi su griješnici i puno griješe, a najbolji su oni koji se najviše kaju.

U džamijama Mešihata Islamske zajednice Sandžaka tokom ramazana biće organizovane mukabele s tefsirom, i mnoge druge vjerske aktivnosti u kojima će aktivno učestvovati hafizi iz Republike Turkiye, koji će u narednih pet godina u Srbiji biti angažovani kao imami u džamijama i profesori u vjerskim gimnazijama i školama Kur’ana.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Izvor: Anadolija