Mustafa ukrašava džamije seldžučkim i osmanskim motivima

0
382
blank
Foto: AA

Muralista Mustafa Ören iz turskog grada Konya, 16 godina rukom iscrtava kaligrafiju i ukrašava unutrašnjost džamija u raznim gradovima Turkiye. Njegovi radovi podsjećaju na čipku iz osmanskog i seldžučkog vremena.

Svoj talenat Mustafa gaji još od školskih dana, dok je kao dječak radio kao šegrt. Tada je, priča on za Anadoliju, pronašao 50 džamija na kojima bi radio murale.

“Pokušavamo da budemo orginalniji miješanjem seldžuka i otomanske umjetnosti na najbolji način i dodajući na to i jedan dio nas samih. Naši kistovi su specijalni. Napravljeni su od kaligrafskog samurovog perja ili konjska dlaka. Pogodno za rad s perom”, pojašnjava Mustafa.

Mustafa posebnu ljubav gaji prema seldžučkim motivima, ali ne zaboravlja ni osmanski stil.

blank
Foto: Anadolija

“Pokušavamo da obnovimo sami sebe svuda, u različitim radovima dodajući sopstvenu interpretaciju kroz kombinaciji knjiga, radova i aplikacija koje su nam ostavili profesionalci. Također, pokušavam da pomjerim naš posao napred radeći nestandardni radove koji do sada nisu rađeni”, dodao je Mustafa.

Navodeći da radi sam, umjetnik je naglasio da se sreća ukrašavanja džamija šarama poput čipke ne može mjeriti ničim drugim. On je dodao da se najbolji primjeri njegovog rada mogu vidjeti u džamiji Kırıkhan Ahmet Yesevi u južnoj provinciji Hatay, džamiji Altınekin i džamiji Akıncılar u Konji.

Kalem işi je tursko-islamska dekorativna umjetnost koja se primjenjuje na različite materijale kao što su gips, drvo, kamen, tkanina i koža sa šarenim bojama i zlatnim listićima. Kalem işi umjetnici crtaju prekrasne šare na papirima za skice i prenose ih na površine koje će ukrasiti. Zatim boje svoje uzorke koristeći zemlje ili boje na biljnoj bazi prema površini. Njihova umjetnička djela krase unutrašnje zidove, kupole, lukove i stropove vjerskih i građanskih arhitektonskih objekata.

Izvor: Anadolija