Najmanja čajdžinica na svijetu služi više od 100 godina

0
534
blank
Foto: Anadolija

Teheran i Iran, svojom bogatom historijom privlače posjetioce iz svih dijelova svijeta. Među njima su i mnogi ljubitelji čaja koji šoljicu toplog napitka mogu popiti u najmanjoj čajdžinici na svijetu, a koja se nalazi upravo u Teheranu.

Ova čajdžinica postoji 104 godine i rezervisan je samo za ”elitu“ odnosno jednog do dva gosta istovremeno s obzirom na to ima površinu od dva kvadratna metra.

Čajdžinica je ”Haj Ali Darvish“ uvrštena na Nacionalnu listu kulturnog nasljeđa u Iranu, a 80 godina je vodi porodica Mebhutiyan. O njoj su pisali i mnogi svjetski putnici kao neizostavnu destinaciju tokom posjete Teheranu.

Čajdžinicu posljednjih 15 godina vodi Kazim Darvish koji je ranije radio u sektoru marketinga. Prethodno je u čajdžinici radio s ocem, ali je on preminuo prije pet godina.

Darvish goste dočekuje s osmijehom, a gostima posvećuje posebnu pažnju.

Madim parovima koji dolaze u čajdžinicu poklanja biser na kojem piše ljubav, te im traži da ih poklone supružniku.

Pojedine mušterije smatraju simpatičnim to što neko ko se nikada nije ženio toliko pažnje posvećuje ljubavi, dok drugi to smatraju čudnim.

Darvish (64) uvijek je u pokretu, a kada nije u čajdžinici bavi se sportom.

Ukoliko ostane kusura kojeg pojedine mušterije ne uzimaju, on taj novac stavlja u posebnu kutiju i donira ga djeci bez roditelja ili beskućnicima.

”Ovdje ne radim za novac, nego da zato što volim. Mušterijama pored čaja poklanjam i vodu sa šafranom, cimetom, nanom i ružom, ali i tursku kafu”, rekao je Darvish.

Cijenu značajno spusti za one koji nemaju novca.

Turistički vodič Mehrdad Saidi svim posjetiocima u Teheranu predlaže da ovdje popiju čaj.

Roman Sultanov u posjetu Iranu doputovao je iz Rusije i oduševljen je ovom čajdžinicom. Kazao je kako je ovdje popio najukusniji čaj, a oduševljen je i gostoprimstvom ljudi u Teheranu.

Fatma Hasanlu je rekla kako je za čajdžinicu saznala putem društvenih mreža i da svima preporučuje da je posjete.

Izvor: Anadolija