Pješačio više od pola godine: Enver Beganović objavio fotografiju ispred K'abe

0
382
blank
Foto: Facebook/Enver Beganović

Enver Beganović (52), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji je iz Austrije polovinom novembra prošle godine krenuo u Mekku na put dug 6.600 kilometara, stigao je prije par dana u ovaj sveti grad.

Na njegovoj Facebook stranici objavljena je Beganovićeva fotografija ispred Ka'be, najvećeg svetišta muslimana u cijelom svijetu.

Na putu koji je trajao 183 dana Beganović je naišao na brojne probleme. Nakon što jeu februaru stigao u Sjevernu Makedoniju, preminula mu je majka, pa je nakratko prekinuo put i optišao da klanja majci dženazu.

Nakon prepješačenih hiljade kilometara, po dolasku u Irak, vojska mu je zabranila dalje pješačenje ka Saudijskoj Arabiji. Razgovarao je s iračkim muftijom, nakon čega se odlučio avionom uputiti ka krajnjoj destinaciji. Otputovao je u Džedu, a nakon toga u Medinu, odakle je na kraju stigao i u Mekku.

“Došao sam na ideju tako što sa oduvijek znao da čovjek kao musliman treba jednog dana za života ići na hadž. Osjetio sam da me način i tempo života dosta udaljio od puta kako sam kao dijete bio odgajan – da vjerujem u Boga, budem Bogu zahvalan. Tako su me mati i otac učili”, rekao je svojevremeno Beganović za Anadoliju.