Sa zalaskom sunca i akšamskim ezanom nastupila Nova 1443. hidžretska

0
831
blank

Sa zalaskom Sunca, akšamskim ezanom, tj. oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike muslimane na molitvu, nastupila je Nova 1443. hidžretska godina.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1442. hidžretske godine je 9. augusta 2021. godine.

Lijep običaj u na[em Sand\aku je da muslimanske kuće mirišu na halvu. Tradicionalno se u čast Nove hidžretske godine sprema slatko od brašna, putera i šećera – halva.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje poslanika Muhammeda, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau a.s. Tada je Božiji poslanik Muhamed bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Po mišljenju sufija, hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu, od postojanja do smrti, od smrti prema vječnom životu. Nije napuštanje niti bijeg, hidžra je uzdizanje i upotpunjenje – to je Allahova odredba i jedan neizbježni put koji mora proći sve što je stvoreno.

Muhammed a.s. je kazao “Muhadžir (onaj koji čini hidžru) je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah dž.š. zabranio”.