Turski imam na 25 stranih jezika podučava turiste islamskim vrijednostima

0
778
blank
Foto: Anadolija

Ibrahim Tasdemir, imam džamije Isa Bey u turskom gradu Izmir, naučio je fraze na 25 jezika kako bi se mogao obraćati turistima koji posjećuju džamiju.

Turisti koji posjećuju historijske znamenitosti Izmira, svraćaju i u džamiju Isa Bey, koja je izgrađena 1375. godine. čiji ih imam dočekuje nasmijanog lica.

Tasdemir već sedam godina vrši imamsku dužnost, a turiste dočekuje sa bombonama i kolonskom vodom te saznaje odakle dolaze.

Pripremio je fraze na 25 jezika među kojima su i engleski, njemački, francuski i portugalski, pomoću kojih se može obratiti turistima na njihovom maternjem jeziku.

Govori im o islamskim vrijednostima i o toleranciji prema pripadnicima drugih religija. Također, poklanja im i prijevod Kur'ana na njihovom jeziku.

Tasdemir je izjavio kako su turisti sretni zbog njegovog pristupa te je dodao da ispunjava želje turista koji žele da nauče kako se uzima abdest.

“Dok sam govorio ljudima o Kur'anu primjetio sam da im je drago kada im se obraćam na njihovom jeziku. Budu presretni, kažu ‘Imam govori na našem jeziku’. Tada sam odlučio da primpremim male bilješke. Upitam ih za neke rečenice koje mi često zatrebaju, budu sretni”, ispričao je Tasdemir.

Neki od turista koji su posjetili džamiju Isa Bey odlučili su preći na Islam kaže Tasdemir, koji je do danas turistima podijelio skoro 26 hiljada primjeraka Kur'ana.

Govoreći o gubitku sina Ahmeta, koji je poginuo 2017. godine dok je služio vojsku kao pripadnik specijalne jedinice, Tasdemir je kazao da je to promjenilo njegov pristup vjeri i Kur'anu.

“Trebao sam razgovarati sa sinom za vrijeme jacije, nisam se uspio javiti na telefon. Kasnije sam ga nazvao nije mi se javio. Ujutro sam saznao da je poginuo. Možete li zamisliti? Čovjek je takav, sad ga ima, sad ga nema. Tako je kratak život koji živimo. Zato trebamo biti brzi, trebamo uraditi nešto za Božiju ljubav, za jedinstvo domovine, za spas čovječanstva”, rekao je Tasdemir.

Istakao je da nijednog posjetioca džamije ne pita kojoj religiji pripada, jer kako kaže, treba poštovati svačiju vjeru jer svi su odgovorni za svoju vjeru.

Turistički vodič Korkut Ozercan je kazao da je posjetio džamiju sa grupom turista iz Poljske, koji su oduševljeni pristupom imama Tasdemira.

Belgijanac Albin Saelens je istakao da je sretan što mu je imam poklonio prijevod Kur'ana, dodavši da će ga obavezno pročitati. Dok je Lucas Kowalski iz Poljske, sretan što je naučio kako se uzima abdest.

Izvor: Anadolija/Prijevod: Balkan News