Fudbalski savez Kosova tužio Piksija zbog psovki

0
749
blank
Screenshot

Fudbalski savez Kosova tužio je Svjetskoj fudbalskoj federaciji selektora Srbije Dragana Stojkovića, zbog, kako se navodi, njegovih komentara tokom utakmice trećeg kola grupne faze Svjetskog prvenstva protiv Švicarske.

U saopćenju se, između ostalog, ističe da je “besmislena i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susednoj državi prema albanskom narodu uopšte“ i zahtijeva reakciju FIFA.

“Isticanje slogana sa političkim porukama i rasistički pozivi Albancima čuli su se tokom čitavog meča, a o njima su izvještavali i svjetski mediji. Besmislena je i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susjednoj državi prema albanskom narodu uopšte. Savez Kosova zahtijeva od FIFA istragu ovog slučaja i sankcije za Fudbalski savez Srbije, kako bi jednom zauvijek fašistička skandiranja nestale sa fudbalskih stadiona i događaja poput Svjetskog prvenstva.

Ovakvo skandiranje navijača jedne ekipe koja učestvuje na Mundijalu niko ne može da razumije i opravda, posebno sada kada Evropi prijeti krhka bezbjednosna situacija, kao posljedica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini. Fudbalski savez Kosova će snažno stati u odbranu vrijednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i u odbranu vrijednosti koje fudbal prenosi uopšte, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću. Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje ne bi trebalo da bude mjesto na ovako važnim sportskim događajima kao što je Svjetsko prvenstvo u Kataru“, stoji u saopćenju.

Selektor Srbije je poslije drugog pogotka njegove ekipe protiv Švicarske izrekao psovke, a to su “uhvatile“ i TV kamere.

Izvor: N1