Mlada Malezijka vješto barata s fudbalskom loptom, a njeni snimci su hit na internetu

0
772
blank
Foto: Anadolija

Qhouirunnisa Endang Wahyudi mlada je žonglerica iz Malezije koja svojim vještinama s loptom plijeni pažnju ljubitelja fudbala širom svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Talentirana 19-godišnja Wahyudi nosi hidžab, što je čini još jedinstvenijom među sportistima koji se bave umjetničkim i akrobatskim performansima s loptom.

Njeni video klipovi na internetu su postali globalni viralni hitovi, a njen profil na Instagramu prati više od 100.000 korisnika te društvene mreže.

Wahyudi je i uspješna studentica Fakulteta za arapski jezik i književnost na Međunarodnom univerzitetu “Al Madinah“, a s loptom trenira najmanje četiri dana u sedmici.

blank
Foto: AFP

U razgovoru s novinarom AA Wahyudi je kazala da je nikada nije zanimao fudbal, već da se kao tinejdžerka odmah zaljubila u fudbalsku disciplinu slobodnog stila.

“Prije tri godine sam počela trenirati slobodni stil. U tom periodu sam mlađeg brata vodila na igralište i zainteresirala me vještina kontrole lopte. S muškarcima nisam mogla igrati, roditelji su mi rekli da je fudbal težak sport za žene, pa sam počela istraživati i razvijati vlastiti stil i pristup tom sportu“, kazala je Wahyudi.

Wahyudi nema trenera, već sve pokrete i performanse uči pomoću video snimaka objavljenih na Internetu, uglavnom na stranici YouTube.

blank
Foto: AFP

Popularnost joj je porasla nakon što je i sama počela objavljivati snimke na Internetu, a nedavno je bila gošća i u njemačkom Minheru, gdje je upoznala brojne poznate fudbalske zvijezde, uključujući i Karl-Heinza Riedlea.

Wahyudi je postala inspiracija za djevojke i žene širom svijeta, a posebno u arapskom i muslimanskom svijetu, pa će od naredne godine raditi i kao trener za djevojke koje su zainteresirane za slobodni fudbalski stil.

“Slobodni stil žongliranja je koristan i za psihičko i fizičko zdravlje. I ja sam imala problem gojaznosti i mrzila sam vježbanje. Ljubav prema ovom sportu mi je pomogla i sada nemam nikakvih problema”, kazala je Wahyudi.