Poslije 21 godine otkriveno ko je ubio Bosanca Harisa Brkića u Beogradu

0
1401
blank

Ubistvo poznatog i voljenog košarkaša sarajevske Bosne i Partizana i reprezentativca tadašnje SR Jugoslavije, Harisa Brkića, je šokiralo i pogodilo navijače crno-belih, ali i sve ljude u zemlji, rodnoj mu Bosni i Hercegovini, regionu i Europi.

Košarkaš Partizana ubijen je 12. decembra 2000. dok je pokušavao da se suprotstavi lopovima koji su mu obijali kola na parkingu ispred hale ‘Pionir’ u Beogradu.

Brkić je kobnog dana nešto ranije završio trening i izašao iz hale, kada je na parkingu navodno spazio Mirka B. i Čedu Č. kako mu kradu automobil.

Pojurio ih je, a ova dvojica su navodno zapucala i ubila ga.

Nekoliko godina kasnije, kako navode mediji, Mirko B. je ubijen u obračunu sa policijom, a Čeda je izvršio samoubistvo.

“Dušan Spasojević nam je ispričao da su košarkaša Harisa Brkića 12. decembra 2000. na parkingu ispred hale ‘Pionir’ ubili Čeda Č. i Mirko B. Haris ih je zatekao dok su mu obijali kola, pojurio ih je, a oni su zapucali. Mirko je kasnije ubijen u obračunu sa policijom, a Čeda se ubio”, rekao je za Informer, Bojan T., lični kurir vođa zemunskog klana, koji kaže da mu je Dušan Spasojević još 2001. godine ispričao detalje o likvidaciji slavnog košarkaša, ali one nisu zvanično potvrđene.

Bojan je ispričao da je Dušan Spasojević početkom 2001. jednom prilikom iznenada pomenuo Brkićevo ubistvo, i to dok je kritikovao svoje saradnike.

blank
Foto: KK Partizan NIS

“Nas nekoliko je sjedilo za stolom, u to vrijeme je izbio problem oko krađe nekog skupog auta. Vozilo je trebalo da bude vraćeno vlasniku uz otkup, ali se tu nešto bilo iskomplikovalo, te je Duća nekoliko ljudi, pa i mene, pozvao na ‘raport'… Bio je strašno bijesan, urlao je, mislio sam da će nas sve pobiti! U tom bijesu je u jednom trenutku rekao: ‘Šta ste htjeli? Da napravite sranje kao ona dva debila što su roknula Brkića?!’ Svi smo za stolom ostali u šoku, jer niko od nas nije ništa znao o ubistvu košarkaša, koje se desilo nekoliko mjeseci ranije”, priča Bojan, i dodaje:

“Kad se Duća malo smirio, pitali smo ga šta se desilo sa Brkićem i onda nam je sve ispričao. Haris je, prema Dućinoj priči, na dan ubistva nešto ranije izašao iz hale i na parkingu zatekao Mirka B. i Čedu Č., kako mu obijaju auto, mislim da je to bio novi ‘Golf'… Haris je pokušao da ih spriječi, zaletio se na njih, a ova dvojica su povadili pištolje i upucali ga. Brkić je tri dana kasnije umro u bolnici… Spasojević nam je tada rekao i da su ‘Mirko i Čeda ubili košarkaša zbog auta koji bi mogli da prodaju za par hiljada maraka, a da onda glume neke opasne krimose’. Nazvao ih je pilićarima, čak je pomenuo i da bi trebalo da ih ‘smirimo’, da se slučajno ne usude i na nas da udare. Poslije o njima više nije bilo riječi”, rekao je lični kurir zemunskog klana.

Inače, Mirko B. je 2001. ubijen na beogradskoj opštini Rakovica prilikom oružanog obračuna sa Interventnom jedinicom policije, dok se Čeda Č. 2006. ubio na Karaburmi, nakon što su mu policajci opkolili kuću.

U znak sjećanja na Harisa Brkića, klubovi za koje je nastupao – Bosna, Borac, Budućnost i Partizan – svakog ljeta organizuju memorijalni turnir.

Potresna ispovijest Harisove majke

U potresnoj ispovijesti u drugoj epizodi serijala „Majke šampioni” na televiziji Arena sport, Radmila Brkić, majka košarkaša Harisa Brkića, govorila je o tragičnoj sudbini svog jedinca i nekadašnjeg košarkaša Partizana koji je prije 20 godina ubijen u Beogradu.

Ona se još jednom prisjetila tog dana kada je njen sin pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima ubijen ispred tadašnje dvorane “Pionir” u trenutku kada je dolazio na trening “crno-bijelih” pod trenerskom palicom Darka Rusa.

“Moj suprug je prebacio kanal. On se oduzeo. Ja znam da sam klonula, da sam samo sela na parket. To je bio… To je bio… Ne mogu da opišem to. Ne mogu da verujem. Ne mogu da povežem ni sam čim. Ni sa kakvim… Ne znam. Ne mogu da ga povežem sa tim da bi on mogao da bude povređen, a ne ubijen”, govorila je Radmila Brkić.

Izvor: Radiosarajevo.ba