Sudanac i Alžirac odbili da se bore s Izraelcem

0
628
blank
Foto: AP

Po drugi put na Olimpijskim igrama u Tokiju izraelskom džudisti Toharu Butbulu dešava se da s njim rivali ne žele boriti.

Mohamed Abdalrasool iz Sudana drugi je takmičar koji je odbio boriti se protiv Butbula. Prvi je to učinio Alžirac Fethi Nourine prije nekoliko dana. Nourine je borbu protiv Tohara Butbula iz Izraela odbio uz riječi: “Naporno smo radili kako bismo se kvalifikovali za Olimpijske igre, ali palestinska je stvar veća od svega toga.”

Podržao ga je i njegov trener Amar Ben Yaklif, koji je kazao da su on i njegov borac donijeli ispravnu odluku. Fethi je i 2019. godine napustio Svjetsko prvenstvo nakon što se također trebao boriti s ovim ovim izraelskim takmičarom.

Sada je Sudanac Abdalrasool propustio borbu protiv Butbula. Pojavio se ranije na vaganju, ali nije došao u zakazano vrijeme za meč šesnaestine finala turnira u kategoriji do 73 kilograma.

Međunarodna džudo federacija nije službeno navela razlog zašto je Abdalrasool odlučio da se ne bori s Butbulom i ne odgovara na zahtjeve za komentar ove situacije. Sudanski džudo savez također šuti.

Međunarodni olimpijski odbor zabranio je Alžircu nastupe na budućim Igrama, a čini seda će ista sudbina zadesiti i takmičara iz Sudana, prenosi Stav.ba.