SVJETSKA A NAŠA: Golmanka Chelseaja Zećira Mušović iz Prijepolja

0
937
blank
Foto: Instagram

Golmanka Chelseaja porijeklom iz Prijepolja, a koja brani za reprezentaciju Švedske – Zećira Mušović, iskoristila je slobodno vrijeme nakon kraja sezone da posjeti “omiljeno Sarajevo” i u intervju za Klix.ba otkrila je svoje impresije u glavnom gradu BiH te je uz to pričala o svojoj dosadašnjoj karijeri.

Prije godinu i po, Zećira je potpisala s londonskim Plavcima dvoipogodišnji ugovor, a do danas se uspjela izboriti za mjesto prvog golmana i trenutno je jedna od najboljih golmanki na svijetu. Nakon osam mjeseci tokom kojih je igrala za švedski Rosengarda, karijeru je nastavila u Engleskoj i kako kaže, odabrala je najbolji mogući klub na svijetu da u karijeri ostvari sve što je zacrtala.

“Nigdje na svijetu mi nije kao u Sarajevu”

S njom u Sarajevu bio je i njen privatni savjetnik Adi Musić i zajedno sa Zećirom govorio je o njenoj karijeri, odrastanju, razvijanju i svemu onom što joj se trenutno događa i što je u budućnosti očekuje. Za početak smo Zećiru pitali kako se osjeća u Sarajevu i ostali smo zatečeni odgovorom koliko zapravo voli glavni grad naše države.

“Sarajevo je moj omiljeni grad, a roditelji su mi iz Prijepolja. Kroz nogomet sam obišla brojna mjesta na svijetu i bila sam u zaista lijepim gradovima i na impozantnim lokacijama, ali Sarajevo je za mene nešto posebno. Ono što osjećam kada dođem u Sarajevo se ne može porediti s drugim gradovima. Govorim bosanski jezik, ili pokušavam govoriti što je tečnije moguće, a moram reći da mi je i ovaj put u Sarajevu izuzetno lijepo i ugodno te da uživam u slobodnim danima koje ovdje provodim”, kaže nam Zećira na početku razgovora.

blank
Foto: Instagram

Nogometom se počela baviti kada je imala devet godina, a kako kaže, ovim sportom se počela baviti po uzoru na brata koji je također trenirao.

“Ja sam počela igrati nogomet kada sam imala devet godina. Igrala sam u Švedskoj, bila sam tamo osam godina, nakon čega sam se preselila u London. Bilo mi je jako teško ostaviti porodicu i otići u drugu sredinu, iako sam s druge strane ispunila svoje snove i zaigrala za Chelsea. Nogomet je za mene nešto posebno, a bit ću iskrena i reći da sam se ovim sportom počela baviti po uzoru na moga brata koji je trenirao i igrao ovaj sport. Moram reći da mi je jako drago da se ženski nogomet afirmisao i svim djevojčicama želim biti primjer da neko iz naših krajeva može doći do tako velikog kluba i igrati na najvišem nivou ženskog nogometa”, kaže Zećira.

Zećiru smo pitali šta bi po njoj bila dobitna formula da jedna djevojčica izraste u profesionalnu igračicu. Uz to, potrebna je i podrška sistema, odnosno države.

“Trud, mnogo odricanja, red, rad i disciplina. Uz sreću, koja jednostavno mora biti sastavi dio svakog pojedinca u nogometu, mislim da su svi spomenuti faktori jednako važni da bi se uspjelo u nogometu. Ženski nogomet je u Švedskoj mnogo napredovao, što pokazuju i rezultati u posljednje vrijeme, a nadam se da će tako jednog dana i u BiH krenuti stvari pravim putem”, ističe Zećira.

blank
Foto: Instagram/Zećira Mušović

Kaže da joj je san jednog dana postati najbolja golmanka na svijetu i da je svjesna da je za takav status potrebno još mnogo rada, truda i odricanja.

“Iskreno, nogometom se bavim najviše iz ljubavi prema sportu i to mi je glavna vodilja kroz dosadašnju karijeru. Već sam neke snove ispunila, a najveći san mi je da jednog dana postanem najbolja golmanka svijeta. Trudim se i znam da će trebati dosta rada da bih jednog dana postala najbolja na svijetu, ali to je moj cilj. Imam sreću što sam trenutno u Chelseaju, jednom od najboljih klubova na svijetu i što imam apsolutno sve uslove da se svakodnevno razvijam i budem bolja u svim segmentima igre”, kaže Zećira i dodaje:

“Sviđa mi se život u Londonu i za sada se odlično snalazim. Opet moram naglasiti da je nevjerovatna satisfakcija biti dio jednog kluba kao što je Chelsea i dijeliti svlačionicu s najboljim igračicama svijeta. Nije mi bilo lagano, posebno na početku karijere, ali danas je sve to lakše i mogu se u potpunosti fokusirati na svoj posao. Nogomet je uvijek bio moja najveća ljubav, a zahvaljujući mojim roditeljima uspjela sam završiti i školu danas sam jako sretna zbog svega.”

blank
Foto: Instagram/Zećira Mušović

Država mora pomoći razvoju ženskog fudbala u BiH

Ističe da je za razvoj ženskog nogometa u BiH izuzetno važna činjenica da je u našoj državi nedavno održano Evropsko prvenstvo za kadetkinje i da je to bila odlična prilika za sve djevojčice koje maštaju o igranju nogometa da se dodatno motivišu.

“Sretna sam što se Evropsko prvenstvo za kadetkinje igralo u Bosni i Hercegovini i nema sumnje da je jedno takvo takmičenje izuzetno bitno za budućnost ženskog nogometa. Naše mlade igračice su imale priliku vidjeti kako igraju i kako se ponašaju najbolje vršnjakinje u Evropi i to im sigurno može mnogo pomoći u nastavku karijere. Jasno, potrebno je da se država znatno više uključi u razvoj ženskog nogometa i na primjeru SFK 2000 sigurno da mogu mnogo naučiti i vidjeti kakvi su dometi mogući uz pravilan rad”, kaže Zećira.

Za kraj kaže da je svim srcem željela igrati za reprezentaciju BiH, ali da je na kraju morala donijeti odluku u korist svojih ambicija i za boljitak svoje karijere.

“Svim srcem sam željela igrati za Bosnu i Hercegovinu, ali u životu treba biti realan i neke stvari pogledati iz pravog ugla. Švedska mi je omogućila sve i na kraju sam donijela najbolju odluku za svoju karijeru te odabrala da branim za tu reprezentaciju. Žalim što situacija na našim prostorima nije bolja i što se ženski nogomet još uvijek nije razvio koliko je moguće, a zbog budućih generacija vjerujem da će se stvari promijeniti”, kaže nam za kraj ova sjajna igračica Chelseaja.

Izvor: Klix.ba