BOŠNJAČKI ODGOVOR SANDŽAKPRESSU: Šta rob zna o slobodi!

0
749
blank

I pored jezivih terorističkih prijetnji kojima smo bili izloženi prethodnih dana i naših ucijenjenih glava koje su se našle na portalu SandžakPress, ovaj medij, blizak stranci SPP i IZ u Srbiji, umjesto ograđivanja od izrečenog u svojim tekstovima i komentarima ispod njih, nastavio je našu satanizaciju i iznošenje laži u vezi rada našeg portala.

Iako su se samo formalno pridružili osudi prijetnji u komentarima na njihovom portalu, ipak nisu izdražali a da ne pokažu svoje skriveno lice, pa su tako plasirali tezu po kojoj smo mi navodno sami sebi prijetili. Zamislite samo taj gebelsovski manir u kojem se od žrtve želi napraviti dželat. Manir koji su pokupili od njihovih omiljenih medija, na kojima njihov šef često gostuje – Pinka, Happyja, Informera, Kurira, Srpskog telegrafa, Aloa…

I nisu stali samo na tome, već su nastavili sa lažima povezujući naš rad sa strankom Rasima Ljajića. Njihove gnusne laži i neistine idu od toga da smo navodno finasirani od porodice Zoranić, pa do toga da smo kao portal u njihovom vlasništvu.

Do sada su iz političko-vjerskog sitema bliskog bivšem muftiji Muameru Zukorliću stizale tvrdnje kako portal Sandžačke pripada bivšem predsjedniku BNV Esadu Džudžu. Što je naravno laž koju smo više puta demantirali, a koju sada i oni više ne ponavljaju. No, sada iz ovih struktura plasiraju novu laž kako Sandžačkim upravlja porodica Zoranić.

Pominju i nekakvo navodno finansiranje našeg portala iz SDA Sandžaka lažući i sebe i druge, jer i više nego dobro znaju da ova stranka nikad nije dala niti jedan dinar našem portalu.

Vođeni sopstvenim iskustvom oni ne mogu da shvate da neki novinari i portali mogu biti slobodni i nezavisni i da nemaju svog gazdu. Robovi nikad neće znati šta je sloboda. Baš kao u onoj pjesmi Muhameda Abdagića u kojoj rob koji je oslobođen traži svoje lance natrag i kad mu ih ponovo stave, tek se onda smiri. Nije za svakog roba sloboda. Ne mogu oni shvatiti da postoji portal koji može svakog i pohvaliti i kritikovati i za svakog pisati bez ustručavanja i cenzure, bez bojazni da će mu se neki politički moćnik zamjeriti, bez toga da se nazove šef i pita: “mogu li šejh ovo objaviti?”.

Kada su nas prije nekoliko godina optuživali da smo medij Rasima Ljajića, uputili smo im jasan izazov. Da mi objavimo kritički tekst o Ljajiću a oni isto kritički tekst o Zukorliću. Naravno, taj poziv stoji otvoren i danas i nikada nisu smjeli da ga prihvate. A razloge u Sandžaku svako zna. Taj poziv je na najbolji način, u praksi, pokazao ko je slobodan, a ko je u nečijem vlasništvu. I danas, taj poziv ponavljamo a vezano je i za Ljajića i za Zoranića i svakog na političkoj sceni Sandžaka. Mi smijemo i možemo svakoga kritikovati. A vi? A vi? A vi?…

Ne shvataju oni da postoji slobodno novinarstvo, jer to iz njihove vjersko-političko-propagdističke perspektive izgleda kao utopija.

No, mi donekle i razumijemo njihove frustracije, jer je portal Sandžačke u paramparčad razorio taj njihov minorni SandžakPress. Smeta im što smo zagospodarili medijskim nebom Sandžaka i što smo postali relevantan izvor kojeg citiraju mediji u zemlji, okruženju, pa čak i inostranstvu.

Smeta im činjenica da smo mi prvi medij koji je odvažno stao na branik bošnjačkog identiteta i time postao meta napada i velikosrba i velikoalbanaca. Smeta im ta naša pozicija jer oni kao politički vazali beogradskog režima mogu samo ono što im gazda odredi da mogu. Na sve optužbe, vrijeđanja i omalovažavanja od strane velikoalbanaca šute, kao i u vezi onih od strane velikosrba. Šute na režimsko ponižavanje Bosne, na nabujali srpski nacionalizam, na opasne igre Dodika i Vučića, ali se zato na njihovim medijima nalaze potjernice i ucijenjene bošnjačke glave i pozivi na likvidaciju kao u srednjem vijeku.

Znaju oni dobro da su nama po tim kriterijumima dovoljno daleko i SDP i SDA i SPP. A ako je neko i vlasnik Sandžačkih, onda je to bošnjački narod.

Ne treba istini finasijer, nama ne trebaju ruke u kasi bejtulmala, nama ne trebaju novci prikupljeni sirotinji i nevoljnicima. Mi se ne finasiramo iz tih izvora, a naročito ne koristimo te pare namijenjene sirotinji za širenje propagandističkih tekstova usmjerenih na omalovažavanje Bošnjaka, a veličanje srpskog režima. Za to se valja polagati račun. A oni znaju gdje i kakav, ako nisu prespavali te lekcije u medresi.

Izvor: Sandzacke.rs