Corona poslije Corone: Azizi krenuo u kampanju za Popis 2021.

0
795
blank

Autor: Redakcija portala Sandzacke.rs

Nakon što je portal Sandžačke.rs prvi upozorio na štetno djelovanje organizacije “Kosovo za Sandžak”, koju vodi kontraverzni Ismet Azizi, jedan broj sandžačkih intelektualaca i domaćih i bosanskih medija krenuo je tim putem.

No, ko god bi progovorio istinu ili stao u zaštitu samobitnosti identiteta Bošnjaka u Sandžaku bio je na udaru Azizija i medija koje je on proizvodio, ali i lažnih Facebook profila iza kojih stoji Azizi, poput profila Enes Škrijelj, koji djeleći propagandističke objave po raznim sandžačkim grupama na društvenim mrežama želi stvoriti prividnu sliku podrške albanizaciji.

Kolika je njihova minorna podrška u narodu najbolje govori činjenica da je prvi saradnik Ismeta Azizija, Ali Daci, doživio katastrofalni poraz na izborima u svom selu u Rožajama, u kojem žive etnički Albanci. Sandžački Albanci iz ovog sela su podržali masovno listu Bošnjačke stranke, a Daci i Azizi su ostali sa svega nekoliko glasova.

Frustriran tom činjenicom Azizi ne prestaje da vrijeđa i negira Bošnjake. Sada se odlučio na udar na potpredsjednika BNV prof. Esada Rahića, nazivajući ga samozvanim historičarem i pozivajući ga na TV duel gdje bi želio dokazati da Bošnjaci u Sandžaku ne postoje i da su to sve asimilirani Albanci.

“Zeleni ćulah”(II dio): Plan je smanjiti broj Bošnjaka, a povećati broj Albanaca na popisu u Sandžaku

Sve bi ovo trebao biti uvod u pojačanu kampanju albanizacije koja slijedi, a pred predstojeći Popis stanovništva. Kako su Sandžačke.rs već upozoravale, krajnji cilj ove propagandističke grupe, koju smo otkrili u tajnom dokumentu albanizacije Sandžaka pod nazivom “Zeleni ćulah”, jeste da jedan dio sandžačkih Bošnjaka navede da se na Popisu 2021. izjasne kao Albanci.

Nažalost, za sve ove aktivnosti imali su svesrdnu podršku ljudi okupljenih oko SDA Sandžaka i liste Samoopredjeljenje, pa je Azizi često pozivan na skupove BNV i viđan u društvu Sulejmana Ugljanina, Ahmedina Škrijelja i Mirze Hajdinovića.

Tako je u više navrata sam Ugljanin u društvu Azizija obilazio Kosovo i kosovsku dijasporu, a Azizi je i za mlade iz Sandžaka organizovao ekskurziju na Kosovo i Albaniju gdje su ih obilazili i čelnici albanske obavještajne službe. Sve ovo ukazuje da iako Azizi nema podršku za svoje planove u Sandžaku, njegove aktivnosti ne treba zanemariti. Posebno, što
koristi instituciju Bošnjaka i pojedine bošnjačke zvaničnike da iz nje “puca” po bošnjačkom narodu.

Zato inicijativu prof. Rahića da BNV oduzme konsultativno-participativni status udruženju “Kosovo za Sandžak”, a Azizi proglasi personom non grata, treba podržati svim snagama. Oni koji to ne podržavaju treba da objasne zbog čega šute na napad na Bošnjake i bošnjački identitet.

Izvor: Sandzacke.rs