Da li je moguća četvrta politička opcija u Novom Pazaru?

0
535
blank

Upitao sam ChatGPT bota vještačke inteligencije o tome da li je moguća četvrta politička opcija u Novom Pazaru, o kojoj se šuška posljednje vrijeme. Bot na hrvatskom jeziku veli kako je vrlo moguća pojava nove političke opcije, ali kako to ovisi od političkih kretanja, najviše raspoloženju građana i drugim društvenm čimbenicima.

Piše: Fahrudin Kladničanin

U konačnici zaključuje bot, pojava nove političke opcije ovisi o političkom angažmanu građana, njihovim preferencijama i promjenama u političkom kontekstu.

U posljednje vrijeme svašta se čuje po pazarskim kuloarima, kahvečajnicama i drugim mjestima u kojima vrli pazarski insani bistre lokalne političke prilike.

Najvljuje se politička opcija koju će podržati dio porodice rahmetli Muamera Zukorlića, koji iz raznih razloga ne komuniciraju sa prvom krvnom linijom Usamom Zukorlićem, sadašnjim predsjednikom SPP-a. To nam na scenu dovodi jednu porodicu i dvije političke opcije, koliko su nagađanja tačna, to niko ne zna, ali se detektuje koketiranje političkih čimbenika, kako u Novom Pazaru, tako i po restoranima srbijanske prestonice zvane Beograd.

Kada smo već kod partijske zaostavštine Muamera Zukorlića valja podsjetiti i na isključivanje i napuštanje nekoliko stranačkih udarnika koji su bili zaštitno lice ove stranke, prepoznatljivo, to je sigurno i više nego što je njen sadašnji lider, prigodno ovim postpucima ide i podsjećanje na jedan događaj, kada je sa suzama u očima legendarni Toma Nikolić na nekom naprednjačkom vašaru rekao “poraslo dete, osamostalilo se“.

Valja se i priča o tome kako će Enis Imamović, inače član SDA Sandžaka i narodni poslanik, pokušati ili na kraju formirati četvrtu političku opciju. Ima dosta problema u porodičnoj kući SDA Sandžaka koju više od tri decenije predvodi nesalomljivi doktor Sulejman Ugljanin. Ima kažu, dobri poznavaoci prilika i nagomilanog nezadovoljstva kod članstva, previše je sve pasivizirano, jednostavno – dosadno je brate. Doduše i u Sarajevu, i jednom drugom glavnom gradu zemlje u regionu čuo sam o nijetu narodnog tribuna Enisa Imamovića o nekakvom samostalnom izlasku na predstojeće lokalne izbore.

Imamović je kao politička figura izgradio svoj politički profil, za razliku od većine bošnjačkih političkih predstavnika, pa i onih što ministruju, mudruju, hatarišu, svih pet vakata dnevno klanjaju i slefije iz Mekke prave. Ojha! Četvrta opcija je moguća i ona može biti produkt saradnje različitih aktera, kako aktivista, tako i političkih djelatnika. Ali tu se postavlja jedno logično pitanje u politici – da li je samostalni izlazak politički isplativ, ili se ipak neke stvari moraju riješiti u porodičnom domu sa doktor babom Ugljaninom?!

Treća sreća, kako kaže Radoš Bajić, vrti se oko vladajuće Sandžačke demokratske partije koja deceniju ipo čini okosnicu vlasti u Novom Pazaru. I za razliku od drugih političkih aktera sa lokala SDP već dugo nije prošla preko potrebnu generalku koja joj je neopohodna, pošto se lokalni izbori sve bliže, a da su pojedini funkcioneri meljajćat, dosadili su.

Sadašnji gradonačelnik Novog Pazara koji ulazi u osmu godinu vladanja, između ostalog je doprineo da rejting SDP-a kao vladajuće stranke bude stabilan, njemu su razni tumači lokalne politike spočitavali, kako se “lijepo pita”, ali je čudo jedno – imao je i dalje ima podršku kod građana.

Kada je neko previše dugo na vlasti, pred sobom ima dvije opcije: Ili da tu vlast brani svim mogućim sredstvima, ili da stranka doživi određenu transformaciju kako bi na lokalnim izborima ostvarili dobar rezultat i zadržali vlast. Politički maher, kao što je Rasim Ljajić, izuzetno dobro kapira takozvani, narativ realnosti, uostalom vidjećemo na lokalnim izborima, koji su bliži nego jakna za vrat.

Izvor: Sandzacke.rs