Dan Bošnjaka u duhu svijetlih tradicija bošnjačkog naroda

0
429
blank
Božidar Proročić/Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Draga braćo Bošnjaci želim da vam čestitam 28. septembar Međunarodni dan Bošnjaka. Nije bilo lako kroz vašu dugu istoriju opstati, istrajati, izboriti se i sačuvati sve ono što vas čini posebnim u kulturi naroda Zapadnog Balkana ali i same Evrope. U vjekovima i godinama koje su bile lomne za vašu nacionalnu, identitetsku, kulturnu, religijsku i jezičku samobitnost uspjeli ste da opstanete i da sačuvate onaj najljepši dio vaše sopstvenosti.

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

U najtežim trenucima vaše istorije ovo je podsjećanje na svijetli datum 27-28 septembar 1993. godine kada je u opkoljneom Sarajevu održan Prvi bošnjački sabor čije istorijske odluke su odredile sudbinu vašeg naroda. U godinama koje su iza vas kao i one koje su pred vama vi predstavljate itekako značajnu i dragocjenu zajednicu koja je svojim djelima, humanošću, čovječnošću i idealima nadmašila mnoge druge narode i zajednice.

Danas pred novim izazovima koji su prisutni u Evropi i svijetu Vi morate da sačuvate sve one vrijednosti koje čine vaš nesalomivi duh u izgradnji jednog ljepšeg, boljeg i pravednijeg društva. Biti Bošnjak znači biti ponosan na sebe na svoje korijenje, kulturu, maternji bosanski jezik i istoriju. Vi ste se i u najtežim vremenima poput Fenixa iznova izdizali gradili i izgrađivali svijet u kome treba da se poštuju i uvažavaju naše različitosti, jer bez takvog odnosa nema ni naprednog društva.

Sandžak je dragulj koji nas sve zajedno vezuje i spaja, a Bosna vaša matica je, vaše izvorište, vaše vrelo sa kog su vodili svi i karavanski i muhadžirski ali i sudbinski putevi. Oni koji su željeli od vas napraviti robove, podanike i sluge i asimilovati vas odavno su završili na mračnim stranicama svjetske istorije.

Danas su Bošnjaci jedan od stubova Zapadnog Balkana pa i šire. Želim vam iz dubine duše i srca čestitati vaš nacionalni Dan Bošnjaka, nek moja čestitka bude samo jedna u nizu puna topline i poštovanja. Kako je jednom lijepo rekao Alija Izetbegovića u svom govoru u sarajevskoj Zetri 2002. godine: “Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem”.