DANAK NEISKUSTVA: Memić u blatu podijeljenih Islamskih zajednica

0
323
blank
Foto: mesihat.org

Mladi i činilo se perspektivni Memić zasijao je iznenada na političkom nebu Sandžaka. Bilo je to osvježenje koje je bilo prijeko potrebno. Jer učmalih i dosadnih likova, bez vizije i ideje, prepuni su sandžački politički saffovi.

Njegov umjereni politički narativ u kampanji obećavao je. Njegov potez posjete Rijasetu u Sarajevu i reisu Kavazoviću bio je možda i najupečatljiviji momenat u kampanji.

A onda je Memić ušao u more u kojem ne zna plivati. More zvano “podijeljena Islamska zajednica u Sandžaku”.

“Najveći moj dunjalučki uspjeh bi bio da dam doprinos na ujedinjenju Islamske zajednice. Muftija mora biti na čelu kolone, a političari iza njega u zajedničkom safu”, ispalio je Memić na svom Facebook nalogu.

U ovoj viziji Memića Bošnjaci su od političkog naroda svedeni na vjersku skupinu čije političare predvodi vjerski stariješina. Nema tu sekularizma, odvojenosti vjere od politike. To je džamahirija đe su hodže dio političkog sistema. Đe se po politički stav ide kod muftije.

A onda je neko nagovorio Memića da ode korak dalje, na rukoljub jednom vjerskom starešini od dvije Islamske zajednice. Neko mu je pod nos poturio izjavu koju je potpisao i svrstao se u sukobu hodža:

“Ministar Memić izrazio je radost posjetom svojoj Islamskoj zajednici čiji je legitimitet nesporan za sve pripadnike islama u R. Srbiji i za njega lično, podržavši poziv muftije Dudića imamima koji su napustili Zajednicu da se, u cilju postizanja jedinstva, vrate u okrilje tradicionalne, legalne i legitimne Islamske zajednice.”

Neiskusni Memić izazvao je talas raznih komentara i reakcija. Pa čak i članstva SDP-a. Očito je da je za kratko vrijeme od velike nade postao veliko razočarenje jer je dozvolio da ga vjerski službenici uvuku u blato sukoba. Da bije bitku koju ne može dobiti. Da se svrsta. Da određuje ko je legitiman, a ko ne. Ko kome treba da se vrati. Ko treba da se gasi. Ko treba da je ispred, a ko da je iza.

Ako bi SDP želio zadržati kredibilitet, imidž nekog ko okuplja i miri, osovinu normalnosti, trebao bi pod hitno ministru Memiću obezbjediti PR tim i savjetnike za medije, oduzeti mu šifru od Facebook naloga i zabraniti medijske istupe bez prethodnih konsultacija.

Izvor: Sandzacke.rs