DOSTA JE VIŠE SULEJMANE! Zašto pomažeš secionisti Dodiku u ovom momentu?

0
629
blank

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru nedavno je održana tribina pod nazivom “30 godina samoopredjeljenja građana Sandžaka”, u povodu obilježavanja godišnjice održavanja Referendma o autonomiji Sandžaka, kao dominantnog političkog pitanja Bošnjaka na ovim prostorima u vremenu devedesetih.

Krah politike SDA i njenog lidera jasno je bio vidljiv i na ovom skupu. Ova politika u Sandžaku zarobila je i uništila Bošnjačko nacionalno vijeće i pretvorila ga u sopstveni servis na organizacionom i kadrovskom nivou mjesne zajednice.

Na skupu nije bilo nekadašnjih narodnih poslanika, osnivača SDA Sandžaka i istaknutih bošnjačkih intelektualaca, koji su sproveli referendum o autonomiji Sandžaka. Nije bilo ni predstavnika drugih političkih partija u Sandžaku, pa čak ni onih koji participiraju u većini u ovom organu.

No, pravo pitanje je zašto to Ugljanin radi sada? Ponovnom afirmacijom ove bajate priče, u ovom momentu, Ugljanin otvoreno na štetu Bosne i Hercegovine daje vjetar u secesionistička jedra Milorada Dodika, koji je svom snagom pokrenuo aktivnosti na cijepanju države BiH.

Priča o samoopredjeljenju, koju Ugljanin godinama zloupotrebljava radi sopstvene promocije, u ovom trenutku samo može biti dobar alibi namjerama režima Milorada Dodika da izazove sukobe i ugrozi stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini, a posljedično i u cijelom regionu.

Iako se deklarativno uvijek zalagao za ostvarivanje nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka, kada se podvuče crta, sve što je Ugljanin činio u svojoj političkoj karijeri posljednjih tridesetak godina na korist je svima osim Bošnjacima Sandžaka.

Jadno i tužno. Stranka i njen lider koji već 30 godina nisu ni milimetar odmakli po pitanju autonomije Sandžaka, strateškog programskog cilja SDA Sandžaka, ponovo sebe nude bošnjačkom narodu na istim predizbornim tezama.

A sada, kada je ostao potpuno politički usamljen, kada više nema saveznika ni u Sandžaku, ni u Bosni, ni u međunarodnim krugovima, uz bok mu stoji Ismet Azizi, slavni negator Bošnjaka i Bosne.

A kome pomaže Ugljanin? Srpskom ili Albanskom svijetu? Ili i jednom i drugom?! Ali sigurno je da ne pomaže Bošnjacima, Bosni i Sandžaku.

Nakon debakla u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i nakon što mu je intelektualna elita u Sandžaku okrenula leđa, Ugljanin je pokušao da sve pegla preko Sarajeva i Bakira Izetbegovića.

Naravno, Izetbegović je Ugljanina primio kao i svaki lider, ali je isti taj Izetbegović dobro upoznat s aktivnostima na albanizaciji i otvoreno se protivi tom procesu.

U tom svijetlu treba čitati i Izetbegovićevu poruku nakon sastanka da treba jačati veze između Bošnjaka Bosne i Sandžaka, drugim nediplomatskim riječima, treba da se okrenu od Kosova prema Bosni, da se okanu albanizacije, a posvete bošnjačkom identitetu.

Izvor: Sandzacke.rs