DUDIĆ NA INAUGURACIJI REISA FEJZIĆA: Čin delegitimizacije “muftije” Kujevića

0
1175
blank

U Osmanagića džamiji u Podgorici je 6. februara ove godine upriličena svečana inauguracija reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzića, nakon što je 07.11.2021. godine ponovo izabran za ovu funkciju. Fejzić je ovim činom započeo novi šestogodišnji mandat, a svečanosti je u ime Islamske zajednice u Srbiji prisustvovao predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić.

Autor: Redakcija portala Sandzacke.rs

Ovo je vidan zaokret u odnosima IZ u Srbiji i IZ u Crnoj Gori, uzme li se u obzir dosadašnji stav koji je u više navrata iznosio rahmetli muftija Zukorlić u vezi reisa Fejzića.

Zukorlić svojevremeno izjavio da je Fejzić nesposoban i da “Islamska zajednica CG potpiše ugovor sa državom, riješi pitanje svojih plata, ima par organizacija, turskih i arapskih, koje im sponzorišu izgradnju džamija i druge projekte i imaju na raspolaganju pendrek države da im se obračuna se neistomišljenicima”, a u kontekstu nepriznavanja Aburahmana ef. Kujevića kojeg je IZ u Srbiji svojevremeno imenovala za muftiju za Južni Sandžak.

Ipak, Dudić sada sa sobom na postavljenje reisa Fejzića nije poveo efendiju Kujevića, što predstavlja svojevrstan čin delegitimizacije funkcije muftije efendije Kujevića. Odnosno, ovim činom je Dudić potvrdio vrhovni vjerski autoritet reisa Fejzića na prostoru Crne Gore, pa i crnogorskog dijela Sandžaka i delegitimisao prethodno date ingerencije ef. Kujeviću.

blank
Foto: Anadolija

Kujević je zapravo nepriznati muftija i od strane Sarajeva i Rijaseta u BiH koji u svojim aktima prihvataju jedino muftiju Dudića kao ličnost s funkcijom muftije.

Ovom gestom Dudić je izmakao tepih ispod nogu efendiji Kujeviću i sa zvanične pozicije ga učinio nelegalnim i nelegitimnim muftijom.

Treba istaći da je, pored ef. Dudića, ispred Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prisustvovala delegacija u sastavu: Remzija ef. Pitić – muftija goraždanski, Razim ef. Čolić – direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Rifat Fetić – šef kancelarije Reisu-l-uleme. Pored brojnih zvanica iz vjerskog, političkog i javnog života u Crnoj Gori svečanosti su prisustvovali i vjerski prvaci iz islamskih zajednica regiona: dr. Ali Erbaš – predsjednik Diyaneta iz Turske, hfz. Šakir ef. Fetiu – reisu-l-ulema IZ-e Sjeverne Makedonije, Naim ef. Trnava – muftija Islamske zajednice Kosova, predsjednik Mešihata IZ-e u Sloveniji muftija Nevzet ef. Porić, predstavnik Islamskog centra “Plav-Gusinje“ u Njujorku Ragip Čekić, muftija iz Skadra i brojni vjerski autoriteti iz Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Izvor: Sandzacke.rs