Jesi li stranački glavonja, ili nisi?

0
903
blank

Morao sam da napišem i nastavak u vezi sa događajima na dženazi. U prethodnom tekstu sam se bavio onima koji su više tragali te likove iz SDP-a nego mene. Sad da napišem i koju o “facama” iz stranke. Famozna faca koja se pojavila se ne razlikuje puno od drugih faca iz iste ili neke druge stranke.

Piše: Aladin Paučinac

Ono što ih sve povezuje to je što se vremenom sve više osile kako uđu u stranku i dobiju neko hise vlasti. Postanu servilni onima od kojih su muftačni, a izuzetno surovi prema onima koji su muftačni njih. Jednostavno, oni su ulizice, a ulizice su vlast. Nevjerni ljudima, a vjerni svakoj vlasti. U svojoj glavi su prekvitali da nafaka dolazi od lidera i stranke a ne od Allaha dž.š.

Mnogi od njih su i sa sumnjivim diplomama. Ali hteli su više od života. I onda su se učlanili. Muku viđaju. Nije to lako. Treba zavrediti pažnju lidera stranke. Treba mu se nametnuti i umiliti kako bi baš oni bili ti koje će lider odabrati da im povjeri neku funkciju. Jer konkurencija oko liderovog kanalizacionog otvora je žestoka. Mnogi željkuju da budu tu, na tom mestu, što bliže lideru. Da su što intimniji sa njim. Nije to lako uopšte. Trpati se neđe đe je gužva. Možeš da ostaneš bez daha. Ali galiba se sva ta muka isplati.

Nije sve u novcu, ima nešto i u tome kad se umiješaš u narod. Pa kad digneš glavu, a nosom dotačinješ oblake. Tobe jarabi da se nekom ko nije iznad tebe prvi pitaš. To ne ide nikako. Pa, jesi li stranački glavonja, ili nisi?! Ti sad imaš manire viđenog insana iz Pazara. Kaki ti da prvi nazivaš selam, treba oni tebi prvi da nazovu. Nema veze jesu li mlađi ili stariji od tebe. Svi oni moraju da ispoštuju vlast, jer vlast si ti.

U svemu tome ima jedno posebno zadovoljstvo. A to je kad naletiš na ljude koji su ti nekad bili bliski u prethodnom životu. Ono kad nisi ni živeo. Oni ti pruže posebno zadovoljstvo. Kad ono prostodušno i veselo ti upute veseo pogled pred pitanje. Kao i hiljadama puta do sada kada ste se viđali. E baš tad ih iskuliraj! Napravi se da nisi primetio njihov pogled.

Sačekaj ih da ti se prvi pitaju. Ipak, služba je služba a družba je družba. Taman posla da koriste prethodno poznanstvo sa tobom kako bi ti se približili. Više ništa nije isto! Ti nisi onaj stari, sad si faktor! Dosta si se ti pravio dobar. Ništa ti nemaš od toga što će neko reći da si dobar dečko iz dobre porodice. Pa ne može svako tako lako da dođe do tebe! Kad ti možeš da se ulizuješ bitnijima od tebe, bogme mogu i oni. Moraju!

Što su oni bolji od tebe, pa da ne dadnu tu vrstu reketa?! Ko zna, možda se nadaju da im nešto završiš. Nemoj biti budala. Nisi ti tu da bi ti ljudi haira videli, već ti njima hair da vidiš. A oni na koje si bio zavidan, koji su te nešto zeznuli ti nek se dobro drže! Najbolje bi im bilo da ti na oči ne izlaze.

Međutim, futniče futni ne shvataš da batina ima dva kraja i da si potrošna roba. Da si jednokratna pelena koju će tvoj lider baciti kad je napuni. Kao što se i jednokratne pelene bacaju. Svi ste vi prolazni samo su vaše stranačke vođe večne. Već 30 godina su vođe. Niko osim njih nije u tim strankama toliko potrajao. Svi znaju za njih, ali da li se iko sjeća onih koji su bili oko njih?

Jer šta god radio jednog dana ćeš iz ko zna kojeg razloga pasti u nemilost tvog lidera. Bilo bi dobro da znaš da će se to desiti pijre nego što se desi. Ne zavaravaj se da ćeš izbeći tu sudbinu. E, a kad se to desi treba izaći opet u narod, u one iste ljude među koje si ranije izlazio. A hoće li ti tada biti lijepo kad se naprave da te nisu vidjeli, kad te iskuliraju?

(Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne izražavaju nužno stavove redakcije portala Sandzacke.rs.)