Republika Turska ima ne samo amanet, već i historijsku obavezu da sačuva Bosnu i Bošnjake

0
427
blank

Javnosti je poznata izjava Bakira Izetbegovića povodom četrnaestogodišnjice smrti njegovog rahmetli oca Alije Izetbegovića, da je rahmetli Alija ostavio u amanet gospodinu Erdoganu da čuva Bosnu i Hercegovinu. Izjava doslovice glasi: “Alija je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet“,

Piše: Esad Rahić

Ja bih dodao da Republika Turska ima historijsku i moralnu obavezu da uzme u zaštitu Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, kao historijski nasljednik Osmanskog (Turskog) carstva.

Zašto?

Zato što je upravo Osmansko carstvo taj presudni faktor, čak i glavni krivac, koji nas je spriječio fizičkom silom da blagovremeno stvorimo svoju državu. Osmansko carstvo je odgovorno i za to što je došlo do kobnog odvajanja Novopazarskog sandžaka od Bosanskog vilajeta, odnosno Bosne 02. februara 1877. godine, čime će kasnije Novopazarski sandžak postati lahk ratni plijen Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore.

Prije toga Sandžak je bio 414 godina dio Bosne, a neki dijelovi Sandžaka skoro pola milenija. Novopazarski sandžak je bio sedmi i najistočniji sandžak Bosanskog vilajeta.

Čovjek koji je blagovremeno krenuo u proces obnavljanja bosanske državnosti je naravno legendarni Husein-kapetan Gradaščević (Zmaj od Bosne). Bošnjaci iz Novopazarskog sandžaka su mu se tada svesrdno pridružili.

Kako su balkanski narodi tokom XIX vijeka obnavljali svoju državnost? Svi skoro na isti način. Prvo su podizali oružani ustanak, zatim uz podršku prije svega Rusije, a ponekada i drugih evropskih kršćansikih sila, taj bi ustanak doveo do dobijanja autonomije u okviru Osmanskog carstva, a docnije do dobijanja potpune državne nezavisnosti.

Jedini balkanski narod koji je odmah nakon ustanka dobio potpunu nezavisnost su Grci i to zbog svoje kolosalne uloge u stvaranju evropske civilizacije, jer antička Grčka je kolijevka evropske kulture i civilizacije.

Gradaščević i njegove pristalice su osjetili da je pravi trenutak da i Bosna i Bošnjaci krenu istim putem. Pred njegovim očima Srbija dobija poluautonomiju, a potom punu autonomiju. Crna Gora je na istom putu. Grčka dobija državnost.

Osmansko carstvo neprestano gubi teritorije i povlači se korak po korak sa Balkana. Bilo je pravo vrijeme da i Bosna i Bošnjaci krenu istim putem. Inače biće kasno. Zbog toga je 1831. godine došlo do masovnog ustanka Bošnjaka pod vođstvom Gradaščevića u cilju dobijanja autonimije u okviru Osmanskog carstva, koja bi negdje kasnije prerasla u punu državnu nezavisnost.

Međutim, Bošnjaci kao muslimani nisu imali uza sebe nijednu kršćansku evropsku silu koja bi ih pomogla i štitila. A ono što je još važnije, Osmansko carstvo je svim silama nastojalo da ih u tome oružanom silom spriječi, što su i uspjeli naredne godine. Pri tom im je pomogla i izdaja unutar bošnjačkog naroda.

Sve je finalizirano u periodu 1850-1852. kada je sultanov dželat Omer (Mihailo)-paša Latas konačo uništio bošnjački otpor u Bosni i poubijao ili odveo nepovratno u kazamate više hiljada najuglednijih Bošnjaka. Drugim riječima uništio je bošnjačku elitu.

Dakle, Osmansko carstvo je glavni krivac što Bosna i Bošnjaci nisu još prije dva stoljeća obnovili svoju državnost i tako se blagovremeno zaštitili od nevolja kojima su kasnije bili izloženi.

Osmansko carstvo je samo sebično mislilo na sebe. Nije razmišljalo šta će biti sa Bošnjacima i drugim muslimanskim narodima kada njene vlasti nestane na Balkanu.

Tako su nas ostavili bez ičega na nemilosrdnoj balkanskoj vjetrometini. A onda smo doživljavali tragičnu historijsku sudbinu koja nam je svima dobro poznata.

Prema tome nije u pitanju samo amanet rahmetli Alije Izetbegovića. U pitanju je i historijski dug Republike Turske. U pitanju je i pranje savjesti i historijske krivice zbog tragične situacije u kojoj smo došli zbog postupaka Osmanskog carstva prema nama.

Znam da u politici ima malo savjesti i morala. Ali u islamu itekako ima. A Turci su muslimani, pripadnici islamskog ummeta. Dakle, Republika Turska sada je na redu da ispravi historijsku grešku i grijeh Osmanskog carstva prema Bošnjacima.

Izvor: Sandzacke.rs