Šemsudin Kučević (1959-2017): Političar i čovjek dijaloga

0
2320
blank

Piše: Fahrudin Kladničanin

Razumio je politiku onako kako je učio na Fakultetu političkih nauka. Bio je školovan političar. Pod pritiskom dunjalučkih zbivanja koja su talasala sandžačko društvo sve ove godine, on je maestralno nalazio rješenja za sve nametnute probleme. Kombinovao je peštersku pronicljivost i političku teoriju da bi planirane ideje dobile svoj smisao.

Njegov Tutin bio je skrhana i siromašna opština početkom devedesetih, suočena sa nedostatkom ljudske, ali i državne volje za promjene. Suštinski temelj njegove politike zasnivao se na vjerovanju u moguće. Od početka političkog angažmana i stupanja na sandžačku političku scenu nudio je koncept realne vizije i političke logike.

Pristup problemima i političke matrice koje je detaljno razrađivao, pratio i sprovodio doprinele su da Tutin doživi preobražaj. Pripadao je onoj strukturi utemeljenih sljedbenika koji je od početka svog političkog angažmana poštovao program jedne političke stranke do samog kraja. Razumio je i govorio jezikom naroda kojem je pripadao.

Kada iz sadašnje perspektive analiziramo sve ono što je pratilo buran politički život, sve pobjede, poraze i podjele, zaključujemo da Šemsudin Kučević nikada nije gubio izbore. Autentičnom harizmom čuvao je zidine svog grada dostojanstveno i hrabro do samog kraja. Njegovim preranim odlaskom izgubili smo iskrenog sljedbenika dijaloga, razumijevanja i pomoći koju je nesebično nudio, bez problema i upita.