“Srbija de facto priznala Kosovo, Vučić poslao Brnabićku u ponižavajuće hodočašće”

0
332
blank

Poslije gotovo pet godina dužnosti srbijanske premijerke konačno je i Ana Brnabić vidjela Kosovo i Srbe koji tamo žive, pišu nezavisni beogradski analitičari. Kako bi je pripremio za ponovnu ulogu predsjednice Vlade, Aleksandar Vučić je mandatarku, umjesto sebe, poslao u ritualno ponižavajući obilazak “svete srpske zemlje”. I to netom nakon što je Kosovo de facto priznato dogovorom Beograda s Prištinom o međusobnom priznavanju ličnih dokumenata.

Piše: Davor Krile | “Slobodna Dalmacija”

Sporazum o nesmetanom prolasku Srba kroz Kosovo i Kosovara kroz Srbiju na temelju službenih isprava dvije države nije, međutim, još operativno zaživio, pa je mandatarka Brnabić na granici s Kosovom morala naljepnicama prekriti srbijanske državne oznake na službenome audiju. To je plastično podcrtalo raskorak između stvarnosti i srbijanskog ustava po kojemu je Kosovo sastavni dio Srbije, te izjave same Brnabić kosovskim novinarima kako se tamo osjeća kao “svoja na svome”.

Njoj je, inače, godinama bio i službeno zabranjen ulazak na Kosovo zbog izjava u kojima je Albance nazivala “narodom iz šume”. Zašto je Vučić baš sad odlučio Brnabić poslati na kosovsko hodočašće? U jednu ruku, zbog popravljanja njezina imidža uoči ponovne inauguracije u premijerku, kako joj opozicija ne bi nedolazak na Kosovo u parlamentu nabijala na nos. U drugu ruku, zato što predsjednik Srbije Anu Brnabić očito priprema za skoro gutanje “krupnih kosovskih žaba”.

Beogradski “vučićolozi” su uvjereni da će gospodar Srbije upravo Brnabićku žrtvovati u procesu neizbježne formalne normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Potpis na ključnim dokumentima toga dogovora biti će jamačno premijerkin, kako bi “nepogrešivi Aleksandar” izbjegao historijsku odgovornost i stigmu izdajnika, novoga Vuka Brankovića.

U ovome kontekstu nije zanemarivo ni to što je Vučić Ani Brnabić unaprijed zajamčio zapravo samo pola još jednoga premijerskog mandata, do 2024. godine, kad će joj se pozicija preispitati i revidirati. Čitaj: do tad će biti politički potrošena i odbačena roba, spremna za ropotarnicu historije.

Vučiću je potpuno jasno da mu bez normalizacije s Kosovom života nema, jer će mu vrata Evrope ostati zauvijek zatvorena, a ni vezivanje za Putina koji i vlastitu zemlju vuče u sigurnu propast nije puno pametnije. I dosad je, uostalom, prema Kosovu učinio takve patriotske prijestupe da bi drugi, poput Borisa Tadića, na njegovu mjestu davno bili razapeti. Ukinuo je Vučić paralelne institucije Srbije na kosovskom sjeveru, kosovske Srbe prisilio na izbore u organizaciji Prištine, priznao kosovska lična dokumenta i saobraćajne oznake…

Preostao mu je još samo završni akt kapitulacije i odricanja od “svetoga srpskog tla”. Do kojega mu očito nije naročito stalo, ali mu je jako stalo da se to u srbijanskoj javnosti nekako ne primijeti.

Izvor: Slobodna Dalmacija