Vrijeđanje se ne može opravdati slobodom govora

0
292
blank
Foto: Facebook/Screenshot

Rođena sam u opkoljenom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, u istoj državi u kojoj je rođena i u kojoj je odrasla voditeljica Prve TV Marija Savić Stamenić, koja je jučer na najneprofesionalniji način komentarisala prilog o javljanju uživo u emisiji koju je vodila, kazavši da “to”, misleći na Sandžak, ne postoji.

Piše: Anida Skenderagić Kačapor

E pa Marija, da ti kažem, život te odveo u Srbiju, baš kao i mene, tu stvaraš porodicu i karijeru, naše generacije trebaju biti osvit jednog novog doba koje poslije sveopšte kataklizme, treba da čovjeka vrati ljudskosti, pravdi, radu, miru i napretku.

Kao što reče potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Usame Zukorlić, “Sandžak je postojao, postoji i postojati će”, i to je činjenica koja je neoboriva, a mi preko porodica, preko škole, društva i javnog života, trebamo ići ka čestitoj ideji da sve vaspitamo tako da se ne ponove greške prethodnih generacija.

Otvaranje Srbije prema svijetu i jačanje sve raznovrsnijih medija čine da novinarstvo postane privlačna profesija, pogotovo za provincijalce poput tebe, ali to treba da te ohrabri pa da učiš mnogo više i da dođeš na nivo profesionalnog novinara/voditelja koji će vješto raditi svoj posao, a ne baviti se šovinističkim stvarima koje vode samo u propast.

I za kraj, Marija, pročitaj, edukuj se, a ako nisi znala upravo u Beogradu u kojem živiš, jedna od ulica nosi naziv “Sandžačka”.

Neka si zdravo, a želim ti i da se oslobodiš okova mržnje i šovinizma, da poštuješ druge koji Sandžak smatraju svojim jer samo tako ćeš biti pravi čovjek, a pravi su oni koji vole svoje, a poštuju tuđe!

Vrijeđanje se ne može opravdati slobodom govora!

Izvor: Facebook/Anida Skenderagić Kačapor/Sandžak Press