BISERKO: Naši nacionalisti se nadaju ruskom scenariju – pripajanju teritorija gdje žive Srbi

0
327
blank
Foto: Gradski.me

Ukrajina se bori za svoj opstanak i cjelovitost svoje teritorije i priznanje Kosova sigurno nije među njenim prioritetima. Osim toga, priznanje Kosova predstavljalo bi argument i opravdanje za Rusiju, odnosno njenu okupaciju Donjecka i Luganska i njihovo priznanje kao nezavisnih republika, kaže za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ona je komentarisala prijedlog Aleksija Gončarenka, ukrajinskog poslanika i potpredsjednika Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljene, o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Gončarenko je taj prijedlog predao Skupštini Ukrajine, a kako je objasnio, Vladimir Zelenski ima većinu u ukrajinskom parlamentu, te će njegova riječ biti konačna i ključna.

Takođe, dodao je on, iz razgovora koje je vodio sa poslanicima, misli da mnogi od njih podržavaju takvu rezoluciju.

“Najvažnija je pozicija predsjednika, jer on ima većinu u parlamentu. U privatnim raspravama, jer se Skupština nije sastajala otkako sam podnio ovu rezoluciju, mnogi poslanici daju podršku ovoj rezoluciji“, precizirao je Gončarenko.

“Rusija se od početka rata u Ukrajini upravo i poziva na slučaj Kosova i time opravdava i prisvajanje Krima i priznavanje otcepljenih delova ukrajinske teritorije. Pozivanje na kosovski presedan Srbija je to doživela kao izdaju, jer je Rusija jedini garant da se pitanje Kosovo drži otvorenim u Savetu bezbednosti”, kaže Biserko.

Kako dodaje, ruski ambasador Aleksandar Bočan Harčenko je brzo reagovao, tvrdeći da Rusija nije odustala od podrške Srbiji kada je riječ o Kosovu, a isto ponavljaju i ostali ruski zvaničnici.

“Srbija se nalazi u šizofrenoj situaciji. S jedne strane podržava cjelovitost Ukrajine zbog Kosova, a s druge, podržava Rusiju i nada se njenoj pobedi (atmosfera koja prevladava u elitama i društvu), koja bi navodno promijenila i njen geostrateški položaj”, ističe Biserko.

To bi značilo, kako se nacionalisti nadaju, zaključuje ona, isti scenario kao ruski, odnosno pripajanje srpskih teritorija zbog ugroženosti Srba u svim susjednim zemljama.

Izvor: Danas.rs