Bošnjačko-srpski savez: Zukorlić da podnese ostavku zbog saradnje sa Ugljaninom

0
347
blank

Bošnjačko-srpski savez (BOSS) odbacio je optužbe Stranke pravde i pomirenja (SPP), da “plasira informacije“, objavljene u tekstu u kojem se analizira politička situacija u Sandžaku.

Ta stranka navodi, da su analitičari strateško partnerstvo između SPP i SDA Sandžaka ocijenili “kao buru u čaši vode koja može da prelije“ i to “navodi na zaključak da je takva koalicija faktor nestabilnosti za Novi Pazar i cio region“.

BOSS ocjenjuje da je to bio razlog posjete Novom Pazaru ambasadora SAD, EU, Francuske, Turske i Velike Britanije,

“To je alarm za sve političke subjekte i državne institucije na ovom području. Imajući u vidu da su Ugljanin i Zukorlić političari, koji svojim izjavama narušavaju dobre odnose između Bošnjaka i države Srbije, postavlja se pitanje čije su političko sredstvo, a očigledno su produkt određenih interesnih grupa i spoljnih faktora koji ni Bošnjacima ni državi Srbiji ne žele dobro”, saopćio je BOSS.

Predsjednika SPP Zukorlić, koji je potpredsjednik Srbije, podsjećaju da je vlast, a Ugljanin opozicionar u republičkom parlamentu i “da iz moralnih razloga treba da podnese ostavku na to mjesto ili raskine saradnju sa strankom, koja se zalaže za secesionizam i koja istu tu državu, u kojoj Zukorlić prima platu i ima ministra u Vladi Srbije, naziva fašističkom tvorevinom“.

BOSS upozorava “političku javnost da su u pitanju ljudi opasnih namjera“ koji, umjesto, da svojim djelovanjem stvore ambijent, koji će privući investitore u Sandžak, oni svojim djelovanjem obeshrabruju i teraju potencijalne investitore iz ovog dijela Srbije,

Ta partija smatra da je Sandžaku potrebna politička alternativa i predlaže formiranje političkog bloka “koji će činiti koalicija političkih stranaka, udruženja građana, sindikata i slobodnih intelektualaca, kojima je stalo do ovog regiona i države Srbije“.

U jučerašnje dugom saopćenju SPP je ocijenila političku situaciju u Sandžaku i Srbiji, ali i svoju saradnju sa SDA Sandžaka.

Izvor: Danas.rs