Demonstriranje sile u Batajnici: Dodik i Vučić na prikazu vojne snage Srbije

0
553
blank
Izvor: Twitter

Na Vojnom aerodromu u Batajnici počeo je danas prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Štit 2022” kojem, osim vojnog vrha Srbije, prisustvuju predsjednik Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike srpske Milorad Dodik.

U posljednje vrijeme se dosta špekulisalo o pogoršanim odnosima Vučića i Dodika, a sve zbog Dodikovih radikalnih stavova i otvorene podrške Rusiji. Međutim, zajedničko pojavljivanje na ovom simboličnom događaju, svakako je svojevrsna poruka zajedništva koje je postojalo do sada.

U prikazu naoružanja i sposobnosti učestvuje više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, 40 vazduhoplova, a prvi put će biti predstavljen i najnoviji kineski raketni sistem srednjeg dometa.

Riječ je o najnovijem naoružanju Vojske Srbije koje će biti u sistemu protivvazdušne odbrane i zahvaljujući kojem će, kako kažu, vazdušni prostor Srbije biti u potpunosti siguran. Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović je naveo da imaju ozbiljno oružano sredstvo koje može da gađa istovremeno šest ciljeva u svakom trenutku s 12 raketa.

blank
Foto: Vojska Srbije

Predstavljeno je oko 60 letjelica, 20 “Pasarsa”, srpska oklopna vozila “Lazar” i “Miloš”, divizion haubica “Nora” i druga oprema koju su, kako navode, razvili prethodnih godina.

U okviru prikaza planirano je i izvođenje helikopterskog desanta, a predviđeno je da se prikaz završi vazduhoplovnim defileom i demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade.

Najatraktivniji dio prikaza su upravo letovi aviona Ratnog vazduhoplovstva, a letjet će svi tipovi aviona kojima Ratno vazduhoplovstvo raspolaže – MIG-29, orao, G-4 Super Galeb i Lasta, kao i helikopteri Mi-35M, Mi-17, Mi-8 i Erbasovi H-145M.

Posjetioci će biti u prilici da do 15:00 sati pogledaju izloženo naoružanje i vojnu opremu.