Heroj Beli skočio u nabujalu rijeku da spasi komšiju, kobni dan mu i danas budi jezu

0
484
blank
Foto: Grad Novi Pazar

Kada dođe proljeće i snijeg počne da se topi, vodostaji reka postaju veći a samim tim i verovatnoća da u određenim dijelovima dođe do poplava.

Međutim, malo ko se nadao poplavama u januaru. A posebno se poplavama nisu nadali stanovnici Sjenice, Tutina i Novog Pazara, koji su bili najžešće pogođeni ovogodišnjim poplavama koje su zahvatile našu zemlju. Jedan od njih je i Beli Kašović koji je skočio u nabujalu rijeku da spasi komšiju.

Pored materijalne štetete koja je naknadiva, građani Novog Pazara, odnosno mještani naselja Ćeramidžinica imali su i nenaknadivu štetu, poplave su odnijela živote dvojice njihovih komšija, a mogle su sa sobom da odnesu još jedan život odnosno dva, da nije bilo Belog Kašovića, koji je žrtvovao svoj život kako bi spasio svog komšiju koji je uskočio u rijeku kako bi pokušao da spasi svog oca i komšiju koji su stradali u vodenoj stihiji, prenosi Nova.rs.

Danas poslije skoro pola godine, Belom još uvijek drhti glas kada priča o tom kobnom danu.

“Bio je to jedan od najtežih dana u mom životu“, započinje svoju priču za Nova.rs Kašović.

“Kiša je padala danima prije, rijeka je narasla, svi smo strahovali da se rijeka ne izlije u naša dvorišta i kuće“, priča Beli i kaže da je izašao na ulicu da provjeri kako je stanje sa rijekom i da je odjednom video komšiju Elvisa kako se davi u nabijaloj rijeci.

“Elvis je skočio u rijeku za svog oca i komšiju, njih je rijeka već uveliko odnijela i nisam imao šanse da njima pomognem. Šokirao sam se kad sam ga ugledao, nije bilo druge opcije osim da mu pomognem. Zaboravio sam bio na sebe, na živote moje djece i svih, samo mi je on bio u glavi“, prepričava taj događaj Beli Kašović i nastavlja:

“Gledao sam gde najlakše da probam da ga spasem, na svu sreću rijeka ga je gurnula bliže obali, ja sam se malo spustio na ‘korito’ uhvatio se za granu i pružio mu ruku, voda je polako počela da me vuče, ali nisam hteo da ga ispustim iz ruke po cijenu da se i ja udavim, tako sam uz pomoć Boga uspio da ga spasim. Sa mnom su tu bili još dvojica inspektora novopazarske policije oni su takođe pomogli da ga spasimo. Bio sam spreman da izgubim svoj život, samo da bi njemu pomogao“, kaže ovaj heroj.

blank
Foto: Irfan Ličina/nova.rs/Glas Pazara

Beli Kašović kaže da mu je izuzetno drago što je Elvis i danas njegov komšija ali da ne može da prežali što Elvisov otac i još jedan komšija više nisu sa njima.

Prije nekoliko dana, povodom obilježavanja 562. rođendana Grada Novog Pazara, na svečanoj akademiji Grada, Belom Kašoviću je uručena plaketa za humanost, što je ponovo probudilo osjećanja u Kašoviću i podsjetilo na događaj iz januara ove godine.

“Pozvan sam da prisustvujem svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Grada. Nisu mi rekli ništa, samo sam dobio pozivinicu. Mislio sam da me zovu kao višegodišnjeg sportistu, ali ne. Oni su mi uručili plaketu grada, pored brojnih priznanja, ovo priznanje i ukazivanje časti nisam očekivao“, kaže Beli i dodaje da mu još veću čast ukazuje činjenica da se on našao među doktorima, magistrima, novinarima kojima su uručena priznanja.

Beli je nastavio kako kaže da živi normalnim životom, sebe ne smatra herojom, uradio bi to gdje god da se našao, a kamoli u njegovom komšiluku i još kaže da, ako bi se ne daj Bože situacija ponovila, opet bi sve isto uradio.

Izvor: Nova.rs