LAŽIRALI VIJEST! Vučić nije dobitnik svjetske nagrade za mir!

0
1015

Dok bezmalo svi veći domaći mediji bruje o tome kako predsjednik Srbije dobija venecijansku nagradu za mir “Zlatni lav”, ustanovljenu prije 70 godina, izostavljaju ili ne znaju da je jedina nagrada sa tim imenom i tolikom tradicijom zapravo gran pri Venecijanskog filmskog festivala.

Nagrada koju predsjednik Vučić, prema navodima medija, dobija uz titulu “ambasadora mira u svijetu za 2018. godinu”, takođe nosi ime venecijanskog zlatnog lava, ali je ipak u pitanju “lavić”, budući da je osnovana tek 2017. godine, a dodjeljuje se zajedno sa “Zlatnim lavom za preduzetništvo”.

Prva dobitnica nagrade “Zlatni lav za mir” dr. Lia Beltrami za Fake News Tragač kaže: !Koliko sam ja obaviještena, nagrada Zlatni lav za mir uspostavljena je prošle godine. Vlasnik prava na nagradu, Silenio Kalendaresi je pre nekoliko godina počeo da nagrade dodeljuje ljudima iz privrede, a prošle godine je prava za nagradu za mir dodijelio Foedus fondaciji.”

Foedus fondacija blisko je povezana sa EPP (European People’s Party), čija je članica i Srpska napredna stranka.

Danas je dodjela ove nagrade, u Veneciji, gradu poznatom po maskama i intrigama, ali i po Venecijanskoj komisiji, savetodavnom tijelu Savjeta Evrope koje nasuprot navodima medija, nije dalo pozitivnu ocjenu predloga novog Ustava Srbije.

Da je Vučićev “Zlatni lav” nagrada sa tradicijom od sedam decenija prenijeli su:

Tanjug, RTS, RTV, Večernje novosti, Sputnjik, Blic, Krstarica, Mondo, Pink.rs, Alo!, Telegraf.

NaVidiku, Kurir, Belami, Aktuelno.net, Balkanska pravila, RTV Sunce Aranđelovac,

Gradski portal 018, Republika, Studio B, Webtribune, 24online.info, RTV Pančevo, Happy TV, VA1, Kutak.net.

Vijest su prenijeli i mediji iz regiona:

Srna, Oslobođenje, RTVBN, Nezavisne, Srpskainfo.com i Novi glas.

Ranije ove godine, mediji su prenijeli i dezinformaciju da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti orden Aleksandra Nevskog od Vladimira Putina.