Mešihat Sandžaka: Dudić radikalnom retorikom pokušava spriječiti ujedinjenje Islamske zajednice

0
294
blank

Mešihat Islamska zajednice Sandžaka najoštrije je osudio i odbacio jučerašnji govor predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftije Mevluda Dudića u Sjenici ocijenivši da on svojom “radikalnom retorikom” i politički naručenim izjavama pokušava spriječiti ujedinjenje Islamske zajednice.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Dudićeve izjave su protivne opštem interesu muslimana, jer ih međusobno udaljavaju i sprečavaju procese pomirenja i ujedinja Islamske zajednice.

“Iz neposredne komunikacije sa našim kolegama, službenicima institucije koju trenutno predvodi Dudić, pouzdano znamo da iskreno rade na postizanju ujedinjenjinja islamskih zajednica i vjernika općenito i da se zasigurno ne slažu sa ovakvim štetnim izjavama Dudića koje su nesumnjivo politički naručene i koje imaju samo jedan cilj, a to je sprječavanje pomirenja i jedinstva na kojem uporno radimo i za kojim svi toliko žudimo”, navodi se u saopćenju Mešihata.

Poručuju da se ovakvim izjavama nastoji “poništiti trud prijatelja našeg naroda iz Dijaneta Republike Turske, Rijaseta IZ u BiH i lokalnih političkih faktora na putu pomirenja Islamskih zajednica, produbljuju podjele i sjeme su mržnje, netrpeljivosti i sukoba”.

Ocjenjuje da Dudić govori protivno učenju islama i riječima poslanika Muhameda a.s.: “Klanjajte za svakim muslimanom, dobrim i lošim, i klanjajte svakom muslimanu dobrom i lošem”. (Ahmed, Ebu Davud).

“Zato je stav ehli sunneta jedinstven da se namaz klanja za svakim muslimanom. Ovakvi stavovi štetni su za islam, proces pomirenja muslimana, kao i za Islamsku zajednicu jer proglašavanje vjernika nevjernicima zbog nekog grijeha odlika je sektaških učenja, nekad haridžija, a danas džema’atu tekfira; Govor Dudića nanosi štetu dini Islamu, autoritetu svih imama, ali i svih pripadnika islama, jer je izrečen na javnom skupu u imamskoj odori. Reakcije džematlija na licu mjesta napuštanjem skupa, reakcije vjernika na medijima i društvenim mrežama su pokazatelj kolika se šteta nanosi ugledu imama i svih vjernika”, kaže se u saopćenju Mešihata IZ-e Sandžaka.

Pozivaju sve čestite i učene imame da “pokažu vjerničko dostojanstvo i odgovornost te da se ograde od ovakvih istupa svojih predstavnika i izjava koje, navodi se, pozivaju na mržnju i sukob i koje su sa aspekta islama nedozvoljene, te da se posvetimo lijepim mislima, riječima i djelima uz ustrajnost u našem zajedničkom radu na postizanju sveopšteg pomirenja i jedinstva svih muslimana Republike Srbije”.

Upućuju poziv Rijasetu Islamske zajednice u BiH da se ogradi od Dudićevih izjava koje, kako ocjenjuju, “štete islamu i procesu pomirenja muslimana na ovim prostorima”.

“Njegov odlazak u Kinu, intervju pun uvrijeda nakon povratka kao i posljednje izjave u javnosti očigledno su protiv interesa Islamske zajednice i naroda. Sve vjernike, pozivamo na bratski odnos prema svim sljedbenicima šehadeta i da ne dozvole da sjeme mržnje bude posijano u njihovim srcima. Uz želju i dovu Uzvišenom Allahu da svi muslimani svijeta dane predstojećeg Ramazana provedu u miru, bereketu, ibadetu i međusobnoj solidarnosti i ljubavi”, navode iz Mešihata IZ-e Sandžaka.