Sarajevska gradonačelnica “dostavit će” beogradskom kolegi presude o Mladiću

0
1396
blank

Iznenađena sam izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, poručuje danas gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije”, dodala je ona.

Inače, Šapić je, komentirajući inicijativu mladih da se konačno prekreči mural zločincu u Beogradu, skandalozno izjavio:

“Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta.”

Mladi iz Beograda pozvali gradonačelnika da ukloni mural ratnog zločinca Ratka Mladića

Gradonačelnica Sarajeva stoga podsjeća gradonačelnika Beograda kako bi on “trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu vojske RS za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.”

“Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanosti, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo. Ali imaju institucije koje jesu i znaju.

Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici”, poručila je Benjamina Karić.