Branioci izborne volje “sahranili” Spajića

0
182
blank
Screenshot/Viber

Na društvenim mrežama danas je osvanula fotografija sa natpisom kojim se otvoreno prijeti mandataru za sastav nove vlade i lideru Pokreta “Evropa sad” Milojku Spajiću.

Na Viberu je prije nekoliko dana formirana grupa u kojoj, za sada nepoznati organizatori, pozivaju na “odbranu izborne volje”, a pretpostavlja se da je fotografija potekla od nekog člana ove grupe.

Naime, na fotografiji sa licem Spajića piše: “posle kraće i teške bolesti preminuo je naš brzo prežaljeni. Dženaza se održava na Zlatici na kružnom toku na ulazu na Autoput. Ništa se ne prilaže samo se ispraća ako ga crna zemlja prihvaća 19:00”.

Na društvenim mrežama prethodno je objavljen je i uznemirujući video snimak kojim se poziva na ove auto-litije, a u kojem se istovremeno napadaju manjinski narodi i širi govor mržnje.

Vrhovno državno tužilaštvo nije odgovorilo na pitanja Pobjede da li će reagovati ovim povodom.

Video zapis traje minut i 14 sekundi, a stihovi koji ga uz muzičku podlogu prate, pored ostalog, su: „…i grakću crne ptice, na pravoslavnom krstu, opet se bude dušmani i psuju majku srpsku… U boj, u boj, u boj, ustani Srbine moj, ne idi nikud sa ognjišta svog, Srbina čuva slava i Bog“…

Snimak počinje i završava porukom, prije skoro tri godine preminulog, mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Amfilohija Radovića, vođe takozvanih litija, pred izbore u Crnoj Gori 2020, koje su ujedinile sve tadašnje opozicione političke aktere i intelektualce i donijele im izbornu pobjedu 30. avgusta te godine.

– Voks populi, voks dei. Glas naroda je glas Božji – poručuje Radović na početku i na kraju snimka, koji je i danas simbol 30-avgustovske pobjede u prosrpskim i proruskim krugovima.

Dalje se nižu snimci sa litija 2020, ali i fotografije četvorice političara koji se dovode u kontekst da su odgovorni što „…grakću crne ptice, na pravoslavnom krstu, opet se bude dušmani i psuju majku srpsku“…

Na video snimku nižu se fotografije lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, lidera Demokratske unije Albanaca Mehmeda Zenke, lidera Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, lidera Pokreta „Evropa sad“ i mandatara za sastav nove vlade Milojka Spajića i doskorašnjeg predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. Njihove slajdove prati poruka „svi zajedno protiv izdajnika i svetinjokradioca“. Zanimljivo je da se u videu ne targetira lider Demokrata Aleksa Bečić iako je on ključni partner Spajića u potencijalnoj vladi.

Izvor: Pobjeda.me