Crna Gora do kraja godine zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

0
721
blank
Foto: Shutterstock

Iako je Crna Gora po Ustavu, između ostalog, ekološka država, svaki građanin godišnje koristi oko 730 plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, dok stanovnici Austrije u istom periodu potroše po 48 kesa. Upravo zbog toga, na stolu je nacrt zakona o otpadu koji predviđa potpunu zabranu plastičnih kesa, za koji se očekuje da će biti usvojen do kraja godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Plastične kese čine 0,04 odsto komunalnog čvrstog otpada, ali su ipak jedan od najvećih ekoloških problema. Takođe, plastične kese koje su vidljive na svakom koraku, od korita rijeka, preko deponija otpada pored puta, ružna su slika Crne Gore, koja plegira da bude elitna turistička destinacija.

Predato 5.300 potpisa

Grupa građana #OčistiME, koja se bori protiv upotrebe plastičnih kesa u Crnoj Gori, pokrenula je peticiju, gdje je sakupljeno oko 5.300 potpisa, koji su predati na adresu ministra održivog razvoja i turizma.

Jedna od osnivačica ove grupe Anđela Đokić, u razgovoru za AA ističe da očekuju da će Ministarstvo imati sluha da ukine upotrebu jednokratnih plastičnih kesa do kraja ove godine.

“Što i jeste jedan od naših zahtjeva, uz dodatni, da se uvede šema za povrat depozita ambalaže kada su staklene flaše i limenke u pitanju. Koliko smo mi informisani, praksa u okruženju je slična kao u Crnoj Gori, a nedavno smo informisani da i u Srbiji postoje naznake da će i oni ukinuti plastiku za jednokratnu upotrebu. Nadamo se da će sve više zemalja razmišljati u ovom smjeru kada su region i Evropa u pitanju, jer u svijetu je ovaj problem aktuelan već neko vrijeme, pa sve više zemalja se nalazi na listi onih koje su prekinule upotrebu jednokratne plastike”, kaže Đokić.

blank

Ona još poručuje da svakodnevno dobijaju ogromnu podršku od građana koji podržavaju ovu inicijativu. Zato i očekuje da će do kraja godine biti usvojen zakon.

“Svako odlaganje izaziva ogromno zagađenje životne sredine. Austrija koristi svega 48 plastičnih kesa po glavi stanovnika godišnje, a dok u Crnoj Gori ta brojka prelazi 700. Iz ovog se jasno zaključuje kakve posljedice mogu biti ako se ovaj problem trajno ne sanira i to što hitnije”, ističe Đokić.

Kazna do 40.000 eura

Prijedlog zakona o upravljanju otpadom, koji je u proceduri, predviđa zabranu upotrebe plastičnih kesa. Predlog zakona predviđa i prekršajne kazne od hiljadu do 40 hiljada eura za pravna lica, ali za ona koja prodaju, a ne i ona koja stave na tržište plastične kese za jednokratnu upotrebu.

Direktiva EU 2019/904 Evropskog parlamenta i Vijeća od 5. juna 2019. o smanjivanju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu biće prenesena u pravni sistem Crne Gore.

blank

Novim zakonskim rješenjem, ako bude prihvaćeno, osim zabrane plastičnih kesa, od 2025. će biti zabranjeno i korišćenje niza drugih jednokratnih proizvoda od plastike. Tako će biti zabranjena upotreba štapića za uši, osim onih koji se koriste u medicinske svrhe za uzimanje brisa, biće zabranjena upotreba plastičnog pribora za jelo, tanjira, slamčica. Predviđena je i zabrana plastičnih flaša koje nisu proizvedene od najmanje 35 odsto recikliranog materijala, odnosno onih flaša koje ne mogu biti reciklirane.

Potrošači će koristiti cekere i papirne vrećice

Crnogorski potrošači prilikom odlaska u market ili na pijacu kupljenu robu nose u plastičnim kesama, a kada stupi zabrana upotrebe kesa, koristiće se pletene korpe, platneni cekeri ili papirne vrećice.

Marketi svaku kesu potrošačima sada naplaćuju 0,03 euro centa. Prema riječima Filipa Aligrudića, menadžera jednog trgovinskog lanca u Podgorici, prelazak na papirne vreće biće skuplji za markete.

“Međutim, mi smo spremni da postupimo po slovu zakona, a sve u cilju što manjeg zagađenja životne sredine”, kaže Aligrudić.

Građani Podgorice različito komentarišu najavu o zabrani plastičnih kesa. Anes Purović vjeruje da će se potrošačima i dalje služiti u plastičnim kesama, posebno u malim prodavnicama.

“Takođe, ne vjerujem da će na pijacama davati hranu u nečemu drugom osim kesama. Možda griješim, ali nama je u mentalitetu da ne poštujemo zakone”, smatra Purović.

Đorđije Delić, penzioner iz Podgorice, nada se da će potrošači poštovati najavljenu zabranu upotrebe kesa.

“Mi smo nekad svi imali cegere, pa kada bi krenuli u trgovinu, od kuće bi ponijeli ceger i donijeli hranu ili šta već. Onda su se masovno kese pojavile, a pogledajte nam korita rijeka, posebno nakon što se povuku vode, ostane ruglo, a dominiraju plastične kese. Podržavam u potpunosti ovaj prijedlog”, kazao je Delić.

Očekuje se da će Vlada tokom jeseni prijedlog zakona uputiti parlamentu na usvajanje.